ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik
 Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete

Üdvözöljük Egyesületünk honlapján!

Kérjük kattintson az egyik puzzle darabra a folytatáshoz.

Megtiszteltetés számunkra, hogy az Interneten tett barangolásai során felkereste egyesületünket. Ezen az oldalon a Győr-Moson-Sopron Megyében működő értelmi sérültek érdekvédelmi képviselete mutatkozik be a nagyvilág felé.

A fogyatékosság kérdését számtalan úton meg lehet közelíteni, rengeteg tudományág érinti.

Ebből az érintőlegességből adódik talán a jelenlegi marginális helyzete. A fogyatékos emberek helyzete Magyarországon a mai napig nem sok figyelmet kapott. Egyúttal hazánkban hiányzik egy értelmiségi bázis, akik felvállalnák ezt a témát.

Esetleg, ha legyőzzük az én védelmünket jobban el tudjuk fogadni őket? Kivállalja fel végre ezt a kérdéskört? Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltuk, akkor megtettünk mindent? A kérdések sok esetben megválaszolatlanok...

"Mi most néhány gondolattal, némán szeretnénk üzenni a világnak."
Földünk minden táján és minden társadalom összes szintjén léteznek fogyatékossággal élő emberek. Számuk szerte a világon nagy és egyre növekszik. A KSH 2001. évben végzett felmérés adatai szerint megyénkben 17.098 fő sérültséggel élő ember él. A fogyatékosság okai és következményei egyaránt változóak a világ különböző részein. Ennek oka az eltérő szociális és gazdaság viszonyokban keresendő és abban, hogy az államok különböző módon gondoskodnak állampolgáraik jólétéről.

Az évek során a fogyatékosügyi politika az intézetekben folyó alapvető ellátástól a sérült gyermekek neveléséig és a felnőtt korukban fogyatékossá váló emberek rehabilitációjáig fejlődött.

Az apró jelek, amelyek felhívhatják figyelmünket arra, hogy gyermekünk fejlődésében valamilyen zavar keletkezett a mai szaknyelv értelmi sérültségnek nevezi. Ez az elnevezés azokat a fejlődési zavarokat foglalja magába, melyek esetében a sérülés olyan központi idegrendszeri károsodás, amely vagy örökletesen jött létre, vagy kora gyermekkorban alakult ki, aminek következtében az értelmi munka akadályozott, s ami nemcsak a tanulás terén, hanem a magatartás és alkalmazkodás során is nehézséget okoz. A "fogyatékosság" nem betegség, hanem egy állapot, amely meghatározza a sérült ember egész életét, de megfelelő segítséggel, fejlesztéssel a teljesebb értékű életvezetés kialakítható.

Egyesületünk az értelmileg sérült embereket, hozzátartozóikat és segítőiket fogja össze. Célunk, hogy Győr-Moson-Sopron megye területén élő értelmileg sérült emberek és családtagjaik társadalmi megkülönböztetésének csökkentését, érdekeik érvényesítését, valamint állampolgári jogaik védelmét képviseljük. Szociális biztonságukat növeljük, valamint a társadalmi integrációjukat és rehabilitációjukat támogassuk.

Tisztelt Látogató! Oldalainkat azzal a céllal állítottuk össze, hogy széles körben ismerjék meg az értelmi sérültek helyzetét és a mindennapjuk létezését. Legyen Ön is részese a "mi világunknak"!

Pályázat: NEA-TF- 16-M-0013
Pályázat: NEA-TF- 16-M-0013
Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
9023 Győr, Mester u. 1. Fsz. 110.
Telefon: +36 96/824-090
A korábbi weboldalt itt éri el
Kisalföld Presztízs Díj 2014