Menü

 Vissza a hírekhez

 2019. Január 28. Hétfő, 11:33:52

Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központ, Miháldy Borbála Fogyatékosok Nappali Intézménye

Az intézmény bemutatása.

Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központ
Miháldy Borbála Fogyatékosok Nappali Intézménye

9124 Gyömöre, Arany János u. 27.

Intézményünk 2016. októberében nyitotta meg kapuit Gyömörén.

A nappali intézmény az OSZSK telephelyeként működik az alábbi címen: 9124 Gyömöre, Arany János u. 27.

Kapacitás: a Baptista Szeretetszolgálat Országos Szociális Segítő Központ Miháldy Borbála Fogyatékosok Nappali Intézmény férőhelyének száma: 30 fő.

Nyitvatartási idő: 8:00-16:00

Az intézmény ellátási területe: Győri-, Téti-, Pápai járások települései

A szolgáltatás célja, feladata:
Az intézményünk célja a fogyatékossággal élő személyek életminőségének javítása, az optimális önállóság biztosításával; az emberi méltóság megélésének elősegítése, önbecsülés erősítése, pozitív énkép kialakításával, szocializáció fejlesztése az integráció elősegítése céljából. Mindezen célok érdekében egyéni és csoportos terápiákat végzünk, színvonalas szabadidős és sport programokat, ünnepségeket szervezünk. A külső kapcsolatok felkutatása, kiépítése folyamatos feladat, az ellátási területen működő intézmények és az érintett települések lakosai felé is nyitottan működik az intézmény.

Intézményünkben a nappali ellátást jelenleg 18 fő veszi igénybe.

A legfiatalabb 21, a legidősebb 60 éves.

Intézményünk megalakulása óta a számos közös élmény, tapasztalás mind-mind egy összetartó közösséget formált. A foglalkozások során átélt sikerélmény, a születésnapok, névnapok ünneplése, a közös túrázások, séták, kirándulások és nem utolsó sorban a jeles napok közös megünneplése mind meghatározó események a mi kis közösségünk életében.

A tevékeny és tartalmas mindennapok megvalósítása mellett fontos feladatunknak érezzük, hogy a fogyatékosság, mint olyan egy elfogadott dolog legyen a közvetlen és tágabb környezetünk számára. Ennek érdekében igyekszünk minél több helyi eseményen / rendezvényen aktívan részt venni.

Néhány esemény az intézmény életéből:

  • Az év elején a farsangra készülünk, jelmezeinket magunk készítjük, bálozunk.
  • Az idő javulásával sokat kirándulunk, túrázunk, vonatos kiruccanásokat teszünk.
  • Nyáron, balatoni kirándulás alkalmával strandolunk.
  • A győri Állatkertbe is ellátogatunk.
  • Az év folyamán több vásáron-, rendezvényen jelen vagyunk a Fejlesztő foglalkoztatás keretén belül készített Ajándéktárgyainkkal, melyet árulunk.
  • Mikulásvárás, karácsonyi készülődés a novemberi, decemberi programunk. A legjelentősebb vásár mégis az Adventi vásár, erre az eseményre készülünk szinte egész évben.
  • Minden héten egy-egy alkalommal harmonikás ének-zene óra keretében mulatunk.

Intézményünk 2017. áprilistól fejlesztő foglalkoztatás szolgáltatást is nyújt. Ennek keretében 5 fő ellátottat az intézmény területén belül kialakított virágos kertben foglalkoztatunk egyéb nem évelő növénytermesztés, ajándéktárgyak készítése keretében.

Az önálló életvezetés kialakításában jelentős segítséget nyújthat a foglalkoztatás, ami az egyéni képességek, lehetőségek figyelembevételével történik, alkalmazkodva lehetőség szerint az eddig kialakított, megszokott rendhez. A foglalkozások napi rendszerességgel történnek, alkalmazkodva az időjárás adta lehetőségekhez. A foglalkoztatással a mindennapi élethez szükséges ismeretek, a természeti ismeretek egyértelműen bővülnek. A kommunikációs fejlődés is eredménye lehet a foglalkoztatásnak, hiszen csoportosan, vagy legalább párokban történik a munkavégzés. Az ellátottaknál/ foglalkoztatottaknál kiemelt hangsúlyt kell fektetni a mozgásra, mozgatásra több okból: kóros elhízás és az izomgyengeség elkerülésére, deformitások korrigálására, öröm, kihívások megélésére, a napi mozgás, igényszintté alakítása, állóképesség, egészségmegőrzés miatt. Ebben is jelentős előrelépést adhat a növénytermesztéssel járó fizikai munka. Fontos szerepe van a foglalkoztatásnak a fogyatékkal élő emberek társadalomban való elfogadásában is.

2017. decembere óta Intézményünk csatlakozott a Magyar Élelmiszerbank Egyesülete által meghirdetett élelmiszermentési pályázatához. Az élelmiszeradományokkal, amit ezen pályázat megvalósulásával szétoszthatunk ellátottjaink között, nagy segítséget jelent a szegényebb sorsú családok mindennapi étkezésében.

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
Székhely: 9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.
Iroda: 9024 Győr, Borsos Miklós utca 3.
Telefon: +36 96/824-090
Kisalföld Presztízs Díj 2014