Menü

 Vissza a hírekhez

Hírlevél

 2019. Szeptember 09. Hétfő, 12:39:09

Hírlevél 2019 augusztus

Fogadjátok szeretettel augusztusi hírlevelünket!

Kedves Tagjaink!

A tagnyilvántartásunk átnézésre került, aki eddig nem rendezte a tagdíját kérjük fizesse be (1000 Ft / Fő).
Küldtünk emlékeztető levelet.
A tagdíjakból a kirándulások és rendezvények költsége kerül kifizetésre.

ÉFOÉSZ applikáció

Rólatok szól, hogy minél könnyebbé tudjuk tenni az életeteket. Az értelmi fogyatékossággal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása című projektet az ÉFOÉSZ az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban elnyert 851 millió forint összegű, vissza nem térítendő európai uniós pályázati támogatásból valósítja meg 2018. 01. 15. – 2020. 01. 15. között. Az okos eszközök mindannyiunk életét megkönnyítik: könnyebb, és gyorsabb a kommunikáció; könnyen tudunk segítséget kérni pl. mentőt hívni; de segít a tájékoztatásban vagy a vásárlásban is. Ezek mind olyan funkciók, amelyek az értelmi fogyatékossággal élő személyek számára is óriási segítséget nyújthatnak.

Az applikáció azért különösen jó, mert könnyen érthető kommunikációs módszerrel készült, olvasni sem feltétlenül kell tudni ahhoz, hogy valaki használni tudja, ugyanis minden funkciójához van ábra. Az alapvető informatikai ismeretek továbbá azért is fontosak, mert ebben élünk, a digitális technológia meghatározó része életünknek onnantól kezdve, ha vonatjegyet veszünk, azon keresztül, hogy filmet töltünk le, vagy zenét hallgatunk, addig, hogy a bürokratikus ügyeinket (pl. adó-, vagy számlabefizetés) kell elintéznünk.

Ez az első magyar nyelvű könnyen érthető applikáció, valamint az ÉFOÉSZ képzése az első, kifejezetten értelmi fogyatékossággal élők számára szóló informatikai képzés. Ez nagyon nagy lépés. Az applikáció ingyenesen letölthető a Google Play áruházból, androidos telefonokra.

ÉFOÉSZ Applikáció tanítása:

  • Augusztus 8-9-10: ÉFOÉSZ applikáció tanítása Koroncó- Zöldmajor
  • Szeptember 5-6-9: ÉFOÉSZ applikáció tanítása Nyúl Márton Lakóotthon
  • Szeptember 12-13-16: ÉFOÉSZ applikáció tanítása a győri FNO-ban.

Fogyatékosság és Társadalom

A 2019. évi 1. lapszám cikkei:

  • Dan Goodley: 9. Oktatás. A neoliberális-épségista oktatás megkérdőjelezése a kritikai pedagógia segítségével
  • Petri Gábor: Az emberi jogok és a fogyatékos emberek társadalmi mozgalma. Kritikai elemzés.
  • Fazekas Ágnes Sarolta: Befogadó tervezés a felsőoktatás oktatási, tanulási környezetében
  • Szücs Marianna: Az ADHD-val diagnosztizált felnőttek legfontosabbnak tartott pozitív értékei, attitűdjei önreprezentációik alapján
  • Sándor Anikó, Horváthné Somogyi Ildikó, Iván Zoltán, Kalányos György: A támogatott lakhatás jellemzői egy participatív kutatás tükrében
  • Ivanova Daniela: „A gyerekkori álmomat élem!”
  • Oravecz Lizanka: Tetovált lány
  • Surányi Csenge: A diagnózis ugyanaz, de a nehézségek egyéniek
  • Zagyi Emese, Csángó Dániel: A szexuális asszisztencia fogalma és jelensége
  • Sándor Anikó: „A különleges benne számomra az, hogy mennyi minden van amögött, hogy ő velünk van” – Az „Oldenburgi Baba” élete és halála

Programajánló

Fürdőbérlet

Szeptembertől az É.S.S.E. irodájában (Győr, Mester út 1. fsz. 110.) lehet átvenni a bérleteket, előre kérjük jelezni az igényeket.. A bérletek, csak hétköznapi belépésre jogosítanak. Ünnepnapokon a bérletek nem használhatóak. Szombaton és vasárnap nincs lehetőség a fürdőhasználatra. Egy bérlet napi kétszeri belépésre ad jogosultságot. A bérlet kizárólag a Szervezettől/Egyesülettől kapott igazoló lap, és a személyi igazolvány felmutatásával együtt érvényes.

Xantus János Állatkert

Kedves Sérültséggel élő tagjaink és nem tagjaink! Örömmel értesítelek benneteket, hogy 2019 szeptember 18.-án újra megnyitja kapuját a győri Xantus János Állatkert. 10 órától- 13 óráig belépés a zöld kapunál. Utána már csak a főbejáraton és teljes áron. Ezen a napon minden sérültséggel élő gyermek, fiatal, idős ember megnézheti a megújult állatkertet. Tagjainknak ingyenes, nem tagjainknak 200Ft/fő a belépési díj. Bejelentkezés a +36-20-579-3610. Gyertek minél többen! Szeretettel várunk Benneteket! Reméljük az időjárás is kedvező lesz!

Kirándulás Szentendrére

Szeptember 11-én Kirándulás Szentendrére a Nagyobb korosztály számára.

Bizalmasok - Bátor Anyukák Klubja

Ha Te is a Bátor Anyukák Klubjába tartozol, akinek volt elég ereje ahhoz, hogy egy kacifántos gyermeket nevel, akkor itt a helyed köztünk!
Várunk Titeket: anyukát, apukát, gyermeket minden páros héten pénteken 10.00 órától 12,00 óréig a Családi Kör Centrumban.

Esély Sportnap

2019.10.21-én az Olimpiai Sportparkban, Győrben. Sorversenyek, táncház, értékes ajándékok!

További programok

Szeress jól

3 éves volt, amikor megállapították nála az autizmust. 4 évesen kezdett beszélni, azt is rosszul. Szülei beszédterápiára vitték, de kommunikációs készsége így is elmaradt a többi gyerekétől. Az iskolát megszenvedte, rendszeresen gúnyolták és bántották. Lovagolni kezdett. Erről ezt mondta: "Tizenévesként a lovak voltak az életem és szenvedélyem. Hozzájuk menekültem a zaklatások elől." Egyik tanára felismerte a lány egyedi látásmódjának különlegességét és tanácsokkal, javaslatokkal segítette. 19 évesen érettségizett, utána pszichológusi, majd állattudományi diplomát szerzett, ledoktorált és egyetemi tanár lett. A Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb "Hőse" közé választotta. Életéről 7 Emmy-díjas film készült. Ő Temple Grandin, az állattudományok professzora, az autizmus szóvivője.

A tehetség sokszínű. Lehet verbális, képi, mozgásos, zenei, logikai vagy érzelmi. Boldogságunk - vagy inkább boldogulásunk - részben attól is függ, hogy megtaláljuk-e a számunkra kellemes, tehetségünknek megfelelő utat. A tehetség a legritkább esetben simulékony. Sokszor kitör, keresi az útját, korlátait, amiket aztán ledönthet. Dr. Vekerdy Tamás szavaival élve: "Ki mondta, hogy a jó tanuló a tehetséges ember? Épp ellenkezőleg: a tehetséges és kreatív ember deviáns, egyenetlenül fejlődik, és utálja, amihez nincs kedve. El vagyunk tájolva, amikor a gyerekeinket a jó tanulásra űzzük." Sorozatunkban egy-egy érdekes történetet mutatunk be tehetséges emberekről. Életútjuk, történetük gyakran elgondolkoztató. Ezek a felnőtt mesék felvetik a kérdést: ha ezen embereknek mi lettünk volna a szülei, vajon mit gondoltunk volna? És életük, tehetségük fényében vajon lehetséges-e másképp tekinteni gyermekeink meghökkentő viselkedésére!? Olvassátok szeretettel!

Adja be újra a tartós ápolást végzők időskori támogatására vonatkozó kérelmét!

Az Alkotmánybíróság kimondta: a tartós ápolást végzők időskori támogatására vonatkozó kérelem nem utasítható el, amennyiben az igénylő a tartósan beteg, vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermekét/gyermekeit összesen legalább 20 éven át, saját háztartásában ápolta.

Korábban sokak kérelmét utasította el a hatóság azzal az indokkal, hogy nem tudták igazolni, részesültek-e valaha ápolási díjban. Az Alkotmánybíróság döntésének értelmében erre hivatkozva többé nem lehet visszautasítani a kérelmeket.

A Magyar Államkincstár oldalán nem elérhető új formanyomtatvány, a korábbi űrlapot kell letölteni és beadni. A kérelemhez szükséges formanyomtatvány továbbá a kormányablakokban is igényelhető.

Hírek a nagyvilágból

Mellékletek

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
Székhely: 9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.
Iroda: 9024 Győr, Borsos Miklós utca 3.
Telefon: +36 96/824-090
Kisalföld Presztízs Díj 2014