Menü

 Vissza a hírekhez

Hírlevél

 2019. Június 20. Csütörtök, 17:09:55

Hírlevél 2019 május

Fogadjátok szeretettel májusi hírlevelünket!

Irodánk 2019. június 17-től június 30-ig nyári szabadság miatt zárva tart.
Az első ügyfélfogadási nap 2019. július 1-én.

Megvalósított programunk

2019.05.30.-án került megrendezésre az É.S.S.E Gyereknapi rendezvénye a Xantus János Állatkertben.
A rossz idő ellenére is sokan eljöttek a rendezvényünkre. Közel 40 önkéntes segítette az É.S.S.E. munkáját ezen a napon. Az állatkertben körbe lehetet nézni. Sok régi és új lakója van az állatkertnek. Programjaink közt szerepelt arcfestés, lufi hajtogatás, csillám tetoválás és kreatív sarok. Ezen felül az állatkertnek is voltak programjai.Ezen a napon Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke elhozta a workshopokhoz szükséges és már nagyon várt okos telefonokat és tableteket, amit május 30-án nagy örömünkre át is vehettünk tőle. Ezeket az eszközöket használjuk a IKT képzések megtartásáshoz, több intézményben is. Júniusban szintén indulnak előadások, hogy a fiatalok meg tudják tanulni kezelni, használni az okos eszközöket.

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Egyesülete 2019. június 7-én újabb komolyzenei mesekoncertet szervezett tagjai számára "Tavaszi hangok" címmel.
A koncertre, amely a József Attila Művelődési Házban került megrendezésre, 144 fő tagunk jött el. A hangversenyen fellépett Farkas Árpád vezetésével az Európa Koncert Szalonegyüttes. Ezenkívül a Radó-Fónia fiataljai is újabb műsorral kedveskedtek a fiataloknak.

Az É.S.S.E. gyermek kirándulást szervezett 2019.06.12-én a kisebb korosztály számára.
A megye 6 intézményéből 43 kiránduló vett részt rajta. A nagyon szép napsütéses időben a fiatalok a Csodák Palotáját és a Budapesti Állatkertet nézték meg. Ismét egy élményekben gazdag napot szervezhettünk a fiataloknak, ahol mindenki jól érezte magát.

Felhívás!

Egyesületünkhöz a következő megkeresés érkezett:
Keressük azt a családot, aki családi házban való lakhatásért felügyelné és ellátná a Down-szindrómás gyermekemet.
Érdeklődni: Agárdi Elekné, telefon: +36 20 283 2596

Elkészült az ÉFOÉSZ alkalmazás, letölthető a Google Play Áruházból!

Elkészült az ÉFOÉSZ alkalmazás, amely az értelmi fogyatékossággal élő személyeket segíti az önálló életvitelben. Töltse le ön is, a Google Play Áruházból az első magyar nyelvű, könnyen érthető applikációt!

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi szövetsége olyan applikációt fejlesztett ki, amely akár helyettesítheti a személyi segítőt a hétköznapokban, és amely a könnyen érthető kommunikáció eszközeivel készült. Funkciói a következőkben segítik a felhasználót: vészhelyzetek kezelése; adatlapok kitöltése; segédanyagok használata; háztartásvezetés; alapvető eszközök használata; napirend-tervezés; tervezett szabadidő eltöltése; hasznos figyelmeztetők beállítása.

Az alkalmazást a projektben használt Samsung telefonokra optimalizálták, ezért Android operációs rendszerű készülékekre tölthető le. Az egyes funkciók használatához PIN-kód szükséges, amely minden esetben: 0000.

A fejlesztés az ÉFOÉSZ Az értelmi fogyatékossággal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása című programjának keretében valósult meg. A projektet a szervezet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban elnyert 851 millió forint összegű támogatásból valósítja meg 2018. 01. 15. – 2020. 01. 15. között.

Az ÉFOÉSZ továbbá létrehozott 20 Önálló Életviteli Centrumot (ÖÉC), amelyek új szolgáltatásokkal segítik az értelmi fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját, lehetőségüket az önálló életvitelre és az egyenlő esélyű hozzáférést a különböző szolgáltatásokhoz. Ezek közé tartoznak a programban megvalósuló infokommunikációs képzések is: centrumonként 19 telefon, 19 tablet, 2 notebook és 1 multifunkciós lézernyomtató áll a képzett trénerek rendelkezésére, hogy felkészítsék az értelmi fogyatékossággal élő személyeket az infokommunikációs eszközök használatára. A május 27-től induló képzések augusztus végén érnek majd véged, szeptemberben pedig újabb képzések indulnak, amelyeken a résztvevők az ÉFOÉSZ applikáció használatát sajátítják el. A képzéseken országszerte 1200 értelmi fogyatékossággal élő személy vesz részt. A képzések lezárulását követően az érintettek kikölcsönözhetik a készülékeket.

Ez óriási előrelépés, hiszen Magyarországon most először indul olyan képzés, amely az értelmi fogyatékossággal élők digitális kompetenciáinak fejlesztését célozza!

Programajánló

Hírek a nagyvilágból

Mellékletek

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
Székhely: 9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.
Iroda: 9024 Győr, Borsos Miklós utca 3.
Telefon: +36 96/824-090
Kisalföld Presztízs Díj 2014