Menü

 Vissza a hírekhez

Hírlevél

 2019. Április 16. Kedd, 16:36:14

Hírlevél 2019 március

Fogadjátok szeretettel márciusi hírlevelünket!

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át az Egyesületünknek.Kedves Tagjaink, összekötőink! Kérlek, segítsetek nekünk, hogy minnél többen ajánlják fel az Egyesületünk részére! Köszönjük!

Megvalósított programunk

Reptér látogatás
Egyesületünk tagjainak ismét hatalmas élményben lehetett része a Légiközlekedési Kulturális Központ kollégáinak jóvoltából. Tavaly decemberben kaptuk a kedves meghívást, miszerint egyesületünk részt vehet egy ingyenes, 3 órás reptérlátogatáson a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren. Sajnos decemberi látogatásunk az időjárás viszontagságai miatt meghiúsult, de 2019. márc. 19.-ére újabb meghívást kaptunk.

A kiránduláson 48 fő értelmileg sérült tagunk és kísérőik vehetett részt, és nyerhetett bepillantást a repülőtér pezsgő mindennapjaiba. A 3 órás buszos túra során szakavatott túravezetőnk Kránicz Balázs kalauzolta kíváncsi csapatunkat, hogy a lehető legtöbbet tudjuk meg a reptér életéről. Kalandunk a biztonsági ellenőrzéssel indult, ami ugyanúgy zajlott mintha utazni indultunk volna. Az ellenőrzés után csapatunk visszaült a gyönyörűen helyreállított, egykori Malév Air Tours buszára, és kezdődött a túra… Balázsról elmondható, hogy a reptér szerelmese, így aztán, amíg buszunk haladt a futópályák felé, nagyon jó hangulat kerekedett a sok érdekes és vicces története hallatán. Utunk bizonyos pontján lehetőségünk nyílt a busz elhagyására, de szigorúan csak a láthatósági mellények felvétele után, ugyanis olyan közel mehettünk, hogy testközelből tapasztalhattuk meg a gépek hangját, a leszálló szárnyasok keltette légörvényt és a kerozin illatát. A leszálló gép pilótája pedig integetve üdvözölte fiataljainkat. Látogatásunk következő izgalmas állomása volt a Központi Tűzoltó bázis, ahol az ország legnagyobb, legmodernebb tűzoltó járművei sorakoztak. Az érdekes látnivalók és a rengeteg érdekes információ mellett, csapatunknak alkalma nyílt megtapasztalni, hogy milyen is egy igazi próbariasztás.

A tűzoltó bázisról visszaindulva elhaladtunk az irányító torony mellett melyről fiataljaink megtudhatták, hogy milyen nélkülözhetetlen szerepe van a légiforgalmi irányításban. A buszos kaland után az Aeropark repülőgép múzeumát is végig jártuk tagjainkkal. A park barátságos és figyelmes munkatársai bemutatták a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évének legjellemzőbb gépeit, az Li-2 típustól kezdve, az ezredfordulóig szolgálatban lévő Tu-154-esig. Csapatunk tagjai számára felejthetetlen élményt jelentett, hogy felmehettek ezekre a gépekre, sőt a pilóta fülkébe is beülhettek és igazi pilóták lehettek.

A Légiközlekedési Kulturális Központ hozzáértő, kedves és lelkes munkatársai felejthetetlen napot szereztek fiataljaink számára. A haza vezető úton nagy boldogság volt hallgatni az élményeket, hogy mennyire jó volt benézni a kulisszák mögé és így kaphattak egy kis részt a repülés titokzatos világából.

Esély nap
2019. március 21.-én egyesületünk az Olimpiai Sport Parkban részt vett az Esély Egyenlőségi napon. Az érdeklődőkkel a sérültséggel élők életéről beszélgettünk.

Tervezett programok

  • 2019. május 30. – Gyermeknap
  • 2019. június 07. – Mesekoncert
  • 2019. június 12 – Kirándulás kicsiknek
  • 2019. szeptember 11. – Kirándulás nagyoknak
  • 2019. október 04. – Mesekoncert
  • 2019. november 29. – Mesekoncert
  • 2019. december 12. – Mikulás Diszkó

Akire büszkék vagyunk

A Hotel Konferenciában köszöntötték a Megye elismert Önkénteseit!
Az É.S.S.E. alelnöke Kóbor Alida vehette át az önkéntes munkájáért járó díjat.
Már 20. éve segíti a sérültséggel élő embereket, további sok sikert és kitartást kívánunk a munkájához az egész tagság és a vezetőség nevében!

Önálló Életviteli Centrumok

Az ÉFOÉSZ Országos Szövetsége EFOP-1.1.5-17-2017-00003 pályázatán 851.175.523 forintot nyert, ennek köszönhető, hogy minden megyében megnyithatták kapuikat az Önálló Életviteli Centrumok.

Nálunk is létrejött az ÉFOÉSZ Önálló Életviteli Centrum Győr-Moson-Sopron megyei irodája Győrben, a Mester u. 1 fsz. 110. alatt.

Korszerű szolgáltatásokat alakítunk ki, aminek alapja és eszköze az informatikai és infokommunikációs technológia, amely az értelmi fogyatékossággal élő emberek esélyeit növeli az élet valamennyi területén. Az értelmi fogyatékossággal élők önálló életvitelét segítő infokommunikációs szolgáltatás olyan applikáció, amely az értelmi fogyatékossággal élők számára nyújt óriási segítséget mind a családban élők, mind az intézményi ellátásból a támogatott lakhatásba költözők számára. Az applikáció a személyi segítőt "helyettesíti" az értelmi fogyatékossággal élők hétköznapjaiban.

Funkciói kiterjednek a vészhelyzetek kezelésének segítésére, adatlapok kitöltésére, segédanyagok használatára, a mindennapi élet és háztartásvezetés segítésére, alapvető eszközök használati utasítására,napirend tervezésre, a tervezett szabadidő eltöltésére, hasznos figyelmeztetőkre (gyógyszerbevétel). Fontos eleme a programnak az eszközhasználat megtanítása minden érintett számára, akik a centrumokban elérhető szolgáltatásokkal komplex segítséget kaphatnak a minél teljesebb és önállóbb életvezetéshez.

A fiatalok felkészítése már 2018. októberében elkezdődött. Az önállóbb életre való felkészítést workshop formájában tarjuk gyógypedagógus tréner vezetésével, akinek munkáját mentor, workshop munkatárs és önérvényesítő fiatal segíti.

A különböző témákat munkafüzetekben dolgozzák fel a fiatalok.

Nyolc témakörben tartunk előadásokat:

  • 1. Szabadidő és időbeosztás
  • 2. Jogok, érdekvédelem
  • 3. Életvitel - pénzkezelés, ügyintézés, közlekedés
  • 4. Én és a másik - párkapcsolatok, szexualitás
  • 5. Értelek és megértelek - kommunikáció és konfliktuskezelés
  • 6. Támogatott lakhatás
  • 7. Ne bánts! Én sem bántalak! - Mit tehetek ha bántalmaznak?
  • 8. Kommunikáció

Kinek jár az ingyenes utazás?

Sokan nem tudnak róla pedig tb-re is igényelhető
https://femina.hu/egeszseg/utazasi-tamogatas-oep/?fbclid=IwAR2OvCXQcyt_JK8wi7TCFQ8-hrnKUyNTLDlRY64wCglHqSkB26J1R9lRRl4

Változott a kedvezményes belépőjegy ára a Fővárosi Állat- és Növénykertbe

A Fővárosi Állat- és Növénykert kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a MEOSZ tagjai számára – a MEOSZ-al kötött megállapodás alapján – továbbra is kiemelt mértékű belépési kedvezményt biztosítson. A gazdasági igazgatóság tájékoztatása szerint a 2019. április 1-jétől érvényes jegyárak alapján a mozgáskorlátozott emberek részére szóló kiemelt kedvezményes egyedi jegyár az eddigi 800 forintról 1000 forintra emelkedett.

Jogszabályváltozás!

2019. január 1. napjától hatályos jogszabályváltozás történt a fogyatékos személyek bentlakásos intézményeiben elvégzendő komplex szükségletfelméréssel kapcsolatban. Az egyes szociális, gyermekvédelmi tárgyú, valamint egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi CXVII. törvény 21. §-a alapján az Szt. 70. § (5a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „A fogyatékos személyek bentlakásos intézményének vezetője az alapvizsgálat elvégzésének kezdeményezésével egyidejűleg a komplex szükségletfelmérést is elvégzi, és tájékoztatja az ellátást igénylőt a támogatott lakhatás igénybevételének lehetőségéről.” A fentiek figyelembevételével a 2019. január 1. napjától hatályos jogszabály rendelkezése alapján ezen időponttól a komplex szükségletfelmérést az intézményvezető végzi el. Forrás: szocialisportal.hu

Családi tudakozó – Szociális tájékoztatás, tanácsadás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Irodája által működtetett Családi tudakozó weboldal egy olyan tudásbázis, ahol egy helyen megtalálhatók a családokat érintő legfontosabb információk szociális, családtámogatási, egészségügyi és munkajogi ügyekben. Tematikus aloldalakon olvashatók többek között a szociális- és gyermekjóléti szolgáltatásokkal, valamint a szociális ellátásokkal és megváltozott munkaképességű személyek ellátásával kapcsolatos alapvető információk. Emellett letölthetők különböző tájékoztató füzetek, és egyes tématerületek leggyakoribb kérdéseit összefoglaló rövid prospektusok (pl: „Tájékoztató a SZOCIÁLIS ellátásokról 2019”, „Ápolási díj, kiemelt ápolási díj 2019”). A nyomtatványtárban pedig megtalálhatók a különböző ellátások iránti kérelmek nyomtatványai. Az oldal tartalmait az EMMI Központi Ügyfélszolgálati Irodája a jogszabályi változásoknak megfelelően folyamatosan aktualizálja. A Családi tudakozó elérhető a http://csaladitudakozo.kormany.hu címen.

Egyenlő bánásmód hatóság

Hírek a nagyvilágból

Mellékletek

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
Székhely: 9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.
Iroda: 9024 Győr, Borsos Miklós utca 3.
Telefon: +36 96/824-090
Kisalföld Presztízs Díj 2014