Menü

 Vissza a hírekhez

Hírlevél

 2019. November 07. Csütörtök, 13:07:32

Hírlevél 2019 október

Fogadjátok szeretettel októberi hírlevelünket!

Indulnak az Önérvényesítő foglalkozások

  • Gy-M.-S. Megyei Dr. Piróth Endre Szociális Központ Rehabilitációs Intézménye - 2 csoport
  • EESZI Fogyatékosok Napközi Otthona - 1 csoport
  • Fogyatékosok Átmeneti Gondozó Háza - 1 csoport
  • "Híd a Jövőbe" Alapítvány Márton Lakóotthon - 1 csoport
  • MMSZ Gondviselés Háza Fogyatékosok Napközi Otthona - 1 csoport

Folytatjuk a felkészítést az IKT eszközökön lévő ÉFOÉSZ applikáció használatára. Hamarosan kölcsönözhetőek lesznek a tabletek és telefonok.

Megvalósított programjaink

2019.10.04. Mesekoncert az É.S.S.E. szervezésében

A mesekoncertek sorozata folytatódott Farkas Árpád az EURÓPA Koncert Szalonegyüttes vezetőjének irányításával. A koncert a József Attila Művelődési Házban került megrendezésre, amelyre 152 fő tagunk jött el. Fazekas Anna meséje nyomán Öreg néne őzikéje meseelőadás került bemutatásra. A fiatalok a meséhez illő zeneműveket hallhattak. A Radó-Fónia tagjai is készültek egy újabb műsorral.

2019.10.16.Tópart Pizzéria vendégei voltunk!

Meghívást kaptunk a Tópart Pizzéria vezetőinek köszönhetően. Az É.S.S.E tagjai és vezetősége nevében köszönetünket szeretnénk kifejezni Vereckei Lászlónak, Vereckei Csabának, és Nagy-Vizler Melindának, hogy egy felejthetetlen napot szereztek 55 fő sérültséggel élő tagunknak és kísérőiknek. Vendéglátóink kedvessége, önzetlensége és figyelmessége példa értékű. Fiataljainkat finomabbnál-finomabb pizzákkal és üdítővel látták vendégül.

Búcsúzóul gyümölcsöt és készségfejlesztő füzeteket is vihettek haza a résztvevők. Meglepetéseknek még nem volt vége, ugyanis tagjaink mozijegyeket kaptak ajándékba, amit bármelyik előadásra fel tudnak használni

Programajánló

Fürdőbérlet

Szeptembertől az É.S.S.E. irodájában (Győr, Mester út 1., fszt 110.) lehet átvenni a bérleteket, előre kérjük jelezni az igényeket.. A bérletek, csak hétköznapi belépésre jogosítanak. Ünnepnapokon a bérletek nem használhatóak. Szombaton és vasárnap nincs lehetőség a fürdőhasználatra. Egy bérlet napi kétszeri belépésre ad jogosultságot. A bérlet kizárólag a Szervezettől/Egyesülettől kapott igazoló lap, és a személyi igazolvány felmutatásával együtt érvényes.

2019. november 29., péntek
10.00 órakor az utolsó Mesekoncert ebben az évben

2019. december 2., hétfő
Fogyatékos Emberek Világnapja
Helyszín: Olimpiai csarnok
Kezdés: 14:00 óra

2019. december 12., csütörtök
Mikulás disco 15:00 órakor a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskolában

Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér programok 2019
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-dr-kovacs-pal-megyei-konyvtar-es-kozossegi-ter.html

Hírek

„Minden addig ijesztő, amíg ismeretlen” – három anyuka álma a fogyatékkal élők elfogadásáért

Az Egyesület az Inklúzióért iskolásokat és óvodásokat érzékenyít hétről hétre, de egyre több nagy cég is hívja őket ezért a tudásért. Györgyi, Flóra és Fruzsi munkájukkal azt szeretnék elérni, hogy a világ végre elfogadóbb és nyitottabb legyen a fogyatékkal élő gyerekekkel és felnőttekkel.
https://nlc.hu/eletmod/20191008/fogyatekkal-elok-elfogadas-egyesulet-az-inkluzioert

Szakmai segítség az autizmussal élő embereket ellátó intézményeknek és szakembereknek - TEAM

Autista gyermekek és felnőttek a közszolgáltatások minden területén jelen vannak, nagyon fontos, hogy szükségleteiknek megfelelő szolgáltatásokat kapjanak A MONTÁZS projekt Autizmus Munkacsoportja egy szakmai támogató tanácsadói hálózatot alakított ki, amely autizmus-specifikus tudást és tapasztalatot ad át az intézményekben dolgozó szakembereknek. A modellprogram keretében 10 Területi Autizmus Munkacsoport (TEAM) működik az ország 10 városában, ezek területi hatókörrel támogatják a közszolgáltatást nyújtó intézményeket, szakembereket.

https://www.youtube.com/watch?v=tRF80qsZRpQ
TEAM-ek elérhetőségei: http://fszk.hu/montazs-projekt/team
További információ: http://fszk.hu/szakmai-tevekenysegek/autizmus-spektrum-zavar/montazs-projekt-efop-1-9-2-autizmus-munkacsoport

2019! Ismét Göllesz Viktor Ösztöndíj!

Szövetségünk 2019-ben ismét meghirdeti a Göllesz Viktor Ösztöndíjat.

Az ösztöndíj célja
A magyar értelmi fogyatékossággal élő fiatalok kiemelkedő képességeinek elismerése, közösségi tevékenységük és beilleszkedésük támogatása és erősítése.

Az ösztöndíj tartalma
A díj 1 évre havonta 12 000 Ft ösztöndíjat (tanulmányi vagy képzési hozzájárulást) biztosít a nyertes pályázó részére. Az ösztöndíj felhasználását az átadást követő évben meg kell kezdeni.

Pályázók köre
Az ösztöndíjra azon 14-35 év közötti értelmi fogyatékossággal élő fiatalok pályázhatnak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a munka, a tanulás, valamely sportág vagy művészeti ág területén, illetve tevékenységükkel képviselik a fogyatékossággal élő társaikat a nyilvánosság előtt, így hozzájárulnak a róluk alkotott pozitív társadalmi kép megerősödéséhez.

Pályázati feltételek
Egy pályázó csak egy pályázati anyagot adhat be. A díjazott személyére javaslatot tehetnek szakmai és társadalmi szervezetek, a pályázó tevékenységét ismerő szakemberek, szülők, családtagok.

Pályázat benyújtási határideje
november 05.

Pályázat benyújtásának módja
A pályázatokat postai úton a 1461, Budapest, Postafiók 301-re várjuk.

A kitöltendő pályázati anyagok itt tölthetőek le:
Pályázati felhívás
Pályázati útmutató
Adatlap
Hozzájárulási nyilatkozat
Adatkezelési tájékoztató

Érdeklődni a 06 (1) 411-1356-os telefonszámon, illetve e-mailben a rosner.anna@efoesz.hu címen lehet.
A pályázati anyagot két példányban kell benyújtani.

SOK SIKERT KÍVÁNUNK A PÁLYÁZÁSHOZ!

Halmozottan és súlyosan-halmozottan fogyatékos emberek támogatott lakhatása - igényfelmérő kérdőív szülők, gondozók számára

Kérdőív letöltése ide kattintva.

Önkéntes segítő gyakorlat egyetemisták társadalmi érzékenyítésére

Örömmel tudatjuk, hogy megjelent Nárai Márta, Pécsi Gertrúd és Tóbiás László műhelytanulmánya Önkéntes segítő gyakorlat egyetemisták társadalmi érzékenyítésére címmel a Szociálpedagógia 13/2019 tematikus számában, pp.139-159.
Itt érhető el: https://szoc.sze.hu/images/e_kiadvanyok/szocped13_cikk.pdf
A teljes folyóiratszám pedig itt: http://real-j.mtak.hu/13887/1/szocped13jav7.pdf

Horváth Tamás Batyus

Tudom választások előtt senkit nem érdekel, de hátha mégis...... Elgondolkodtató 2019 -ben hogy hogyis történhet ilyen. Győrben ahol állítólag a jövő épül mégis megtörtént. Bizony megtörtént egy olyan törvénytelenség, ami a megalázónál is megalázóbb a fogyatékkal élők legnépesebb csoportjára nézve. A faramuci történet a következő: A törvények betartatására hivatott Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság évekig működött akadálymentes törvényeknek szinte teljes mértékben megfelelő (akadálymentes mellékhelység nem volt) épületben Győr belvárosának szélén az Árpád úton. Azonban ez év (2019) nyarán Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságot elköltöztették. A költözés után Győr főútján a Szent István út 5. szám alatt található a bíróság új épülete. Sajnos a birtokba vett új épület a legkisebb mértékben sem akadálymentesített a mozgáskorlátozottsággal élők számára. A helyzet pikantériája hogy az említett bíróság a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hivatott tárgyalni a Mozgáskorlátozottakat érintő ügyeket, mint például fogyatékossági támogatás, mozgáskorlátozottak parkolási engedélye, rokkantosítási ügyek. Felháborító és rendkívül visszataszító és megalázó hogy ma, amikor már évek óta kötelező a közintézmények akadálymentesítése mégis megtörténhet, hogy az az intézmény, amelynek feladata törvények betartatása. Ő maga mégis törvénytelenül működik. Hangsúlyozom 2019 nyarán történt ez a költözés nem pedig az előző században. E törvénytelenség még akkor is bicskanyitogató, ha azt a tényt is figyelembe vesszük, hogy a Bíróság elnöke emberségből jelesre vizsgázott és kérésünknek eleget téve engedélyezte sorsközösségünket érintő tárgyalások áthelyezését a régi épületbe.( Mozgáskorlátozottak Gy-M –S Megyei Egyesületének kérése ) A nyugat kapujának is nevezett Győr városában a fent leírt vérlázító törvénytelenséget azonnal meg kéne szüntetni, hiszen az akadálymentesítés, az akadálymentesített környezet alapvető emberi jog és nem lehet pusztán egyes emberek jóindulatára alapozni. Zárójelben jegyezném meg ha az első és másodfokú orvosi bizottság a törvényi előírásoknak megfelelően vizsgálná a fogyatékkal élőket akkor sokkal kevesebbszer kellene igénybe venni a bíróságokat.

Hírek a nagyvilágból

Mellékletek

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
Székhely: 9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.
Iroda: 9024 Győr, Borsos Miklós utca 3.
Telefon: +36 96/824-090
Kisalföld Presztízs Díj 2014