Menü

 Vissza a hírekhez

Hírlevél

 2022. Június 17. Péntek, 17:51:22

Hírlevél 2022 május

Fogadjátok szeretettel májusi hírlevelünket!

Kedves Tagjaink, Érdeklődők!

2022. május 2-án tartottuk a 2. mesekoncertünket a József Attila Művelődési házban.
A mese címe: „A tűcsök hegedűje”. A résztvevők száma egyre növekszik. Ezen a koncerten 192 fő vett részt.

2022. május 3-án folytatódott az önérvényesítő foglalkozás a pénzkezelés témakörben a győri FNO-ban.

2022. május 4-5-9-én IKT képzést tartottunk a Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthonban.

2022. május 9-én a Győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház Főigazgatójánál jártunk, ahol felvetettük az értelmileg sérülteket érintő főbb problémákat. Fogászat, sürgősségi betegellátás. Átadtuk a könnyen érthető kommunikáció alkalmazását, hogyan beszéljünk a beteggel. Javaslatot tettünk a kórház új honlapjának szerkesztésére a fogyatékossággal élők menüpontja alatt. Megállapodások születtek! Olvasható a Facebook oldalunkon.

2022. május 31-én az SBO Sürgősségi Betegellátási Osztályon voltunk megbeszélésen. Dr. Varga Krisztina osztályvezető főorvos asszonnyal történt egyeztetés után, az alábbi témákban született megegyezés. A szülő minden esetben bemehet a fogyatékossággal élő hozzátartozójával, gondozójával, mivel ő ismeri legjobban a sérültséggel élőt, és így tolmácsolni tudja, hogy mi a baj. A másik fontos lépés, hogy aki MÁK kártyával/Hatósági Igazolvánnyal érkezik, és azt bemutatja, a lehetőségekhez mérten előbbre sorolják, és nem kell annyit várakoznia. Vigyétek magatokkal és mutassátok be a betegfelvételnél a TAJ kártyát is. Aki teheti, vigye magával az orvosi leleteit is, hogy ezzel segítse az orvos munkáját. Akinek altatásban kell fogorvosi ellátás, keresse irodánkat, igyekszünk segíteni, hogy ne kelljen messze utaznia. Felvesszük a kapcsolatot a kórház szájsebészeti osztályával. Osszátok meg a felhívást!

2022. május 12-én kirándulni voltunk az intézményben élő tagjainkkal, Sopronban és Fertődön. A délelőtt folyamán idegenvezetőnk kalauzolásával ismerhettük meg Sopron városát, majd délután Fertődre utaztunk, ahol a csodás Esterházy kastélyban vezettek körbe bennünket! Csodás nap volt!

2022. május 17-én megalakult Győrben a Fogyatékosságügyi Kerekasztal! Köszönjük Dr. Pergel Elza alpolgármester asszonynak, hogy lehetőséget biztosított a kerekasztal megbeszélés lebonyolítására, valamint arra, hogy a civil szervezetek képviselői elmondhassák tapasztalataikat, kéréseiket az őket érintő problémákkal kapcsolatosan. A kerekasztal megbeszélés folytatódni fog.

2022. május 25-én Fogyatékossággal élők napja a győri Xantus János Állatkertben. A képeket a Facebook és a www.essegyor.hu oldalon is megtekinthetitek. Sokan voltunk, az idő is nekünk kedvezett. Remélem nagyon jól éreztétek magatokat. A segítőknek köszönjük, hogy egész nap ott voltak és segítettek, hogy minden gördülékenyen menjen. Boda Imréné Mariann, Bordásné Németh Réka, Steczina Lajosné Gyöngyi, Kocsis-Schätzl Judit, Kutrovits Erzsébet, Horváth-Zsédely Julianna, Dunai Zsuzsa, Farkas Árpád, Pető Levente Péter. A Xantus János Állatkert dolgozóinak, Dr. Andréka György igazgató úrnak köszönjük, hogy minden évben ott lehetünk az egyre szépülő állatkertben. A Győri SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikum diákjainak, hogy önkéntes munkát végeztek. Külön köszönjük, hogy a RÁBCA Néptáncegyüttes szórakoztatott bennünket és megtáncoltatta a nézőket! A támogatóknak, hogy anyagi segítséget nyújtottak. Arrabona Eagles M.C Hungary Motorosok Baráti Körének, Dr. Pető Péter a megyei közgyűlés alelnökének. Jövőre is ugyan itt találkozzunk!

2022. május 27-én a Kormányhívatal aulájában megnyítottuk a II ”….Benned a létra” országos vándorkiállítást, ami 3 hétig lesz látható. 9021 Győr, Árpád út 32.

2022. június 16-án családi kirándulást szervezünk Dinnyésre a Skanzen és Várkertbe és a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumba.

Megszűnik az „Utazási utalvány”

2022. július 1-jétől megszűnik az „Utazási utalvány”
Fél éves csúszást követően 2022. július 1-jétől a háziorvos (vagy az arra korábban jogosult más orvos) nem állíthat ki papír alapú „Utazási utalvány”-t (ez a jelenleg használt, sárga színű, 6 ablakos, sorszámozott nyomtatvány). Az utazási költségtérítési rendszer 2022-től jelentős átalakuláson megy keresztül, amelynek a legfontosabb elemei a következők:
-„Utazási utalvány” elnevezésű nyomtatvány megszüntetése
- nem papíralapon kell kiállítani az Utazási utalványt, hanem az ambuláns lap/zárójelentés kitöltésekor 4-5 kattintással ez kiváltásra kerül
- elektronikus ügyintézés a beteg oldalán
- menetjegy-csatolási kötelezettség eltörlése.

2022. július 1-jétől kezdődően a betegnek nem kell előzetesen a háziorvosától, beutaló orvostól semmilyen nyomtatványt, igazolást kérnie ahhoz, hogy az utazási költségét el tudja számolni.
A megjelenések igazolására az egészségügyi szakellátás (szakrendelők, kórházak, klinikák) igénybevételekor kerül sor, egy erre a célra létrehozott, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által üzemeltetett informatikai rendszerben. Kiemelten fontos az orvos és a beteg közötti együttműködés (az orvos kérdezzen rá, a beteg pedig jelezze, ha utazási költségtérítést kíván igénybe venni), és a megjelenésre vonatkozó adatok orvos általi rögzítése, mert erre utólagosan nem kerülhet sor. Az utazási költségtérítés iránti kérelmet be lehet nyújtani - Ügyfélkapus hozzáféréssel, a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) közzétett nyomtatvány használatával - elektronikus úton is. Az elektronikus ügyintézés révén a betegek kényelmesen, akár otthonról is intézhetik az utazási költségtérítéssel kapcsolatos ügyeiket.

FONTOS! Az utazási költségtérítés iránti igénynek az orvosnál történő jelzése nem egyenlő a kérelem benyújtásával. Az utazási költségtérítési támogatás kifizetését külön kérelmezni kell a SZÜF-ön közzétett nyomtatvány használatával elektronikus úton; illetve a kérelem letölthető papír alapon is, és azt postán valamint személyesen is be lehet adni a kormányhivatalnál. Az egészségügyi ellátás igénybevételekor a betegnek a kifizetést külön kérelmeznie kell.

Gyerek Rehab Győr

Kedves Szülők! Dr. Csohány Ágnes következő rendelése 2022. június 10-én lesz. Bejelentkezés: +36 70 409 3320

Szabadság

Szabadságok miatt az iroda 2022. június 27-július 9. között zárva tart.

Hírek a nagyvilágból

Mellékletek

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
Székhely: 9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.
Iroda: 9024 Győr, Borsos Miklós utca 3.
Telefon: +36 96/824-090
Kisalföld Presztízs Díj 2014