Menü

 Vissza a hírekhez

Hírlevél

 2023. Szeptember 04. Hétfő, 12:47:58

Hírlevél 2023 augusztus

Fogadjátok szeretettel augusztusi hírlevelünket!

Kedves Tagjaink, Érdeklődők!

Fogadjátok szeretettel augusztusi hírlevelünket!

Iroda költözés

Irodánk elköltözött a 9023 Győr, Borsos Miklós út 3. szám alá.
Szeptember 5-től az új helyen várjuk kedves Tagjainkat/Érdeklődőket!
Ügyfélfogadás: hétfőtől-péntekig 9-16 óra között
.

Tervezett programjaink

  • Őszi kirándulás családok részére (pályázat függő) – október
  • Folytatódnak az APP és Workshop képzéseink
  • Mikulás Disco- december

Bemutatkozás

"Hentzné Gyöngyösi Évának hívnak, 2023. szeptemberétől az ÉSSE-nél fogok dolgozni irodai adminisztrátorként Timi munkáját segítve. Szülőként érintett vagyok, van egy 16 éves értelmileg sérült lányom, aki 6 éves korától a győri Bárczi Gusztáv iskolába jár, így szülői szempontból már rengeteg tapasztalatot szereztem. Bízom benne, ezeket a tapasztalatokat az egyesület javára tudom majd fordítani és segítségére lehetek a hozzánk forduló fiataloknak és a szülőknek egyaránt. Igyekszem mindenben segíteni Timit, akár az irodai munkáról, akár workshopok megtartásáról legyen szó, de aktívan szeretnék részt venni a rendezvények, kirándulások megszervezésében, lebonyolításában.

Ha bármiben tudok segíteni vagy kérdésetek lenne, keressetek bátran
Bizalmatokat előre is köszönöm!

Üdv.: Éva"

Programajánló

Felhívás

Sérült Gyermekek Napja 2023.09.11.-én kerül megrendezésre a Fővárosi Állat és Növénykertben. (Budapest).
Megnyitó szokásos időpontban 10,30 órakor kezdődik.
Idei évben az ÉSSE szervezésében nincs lehetőség ingyenes buszos utazásra.
Szeretettel várnak mindenkit!

Fürdőbérletek

Folyamatosan igényelhetitek fürdőbérleteinket, mely tagjaink és kisérőik számára ingyenes belépést biztosít az RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdőbe. (Nem csak Győri lakosok vehetik igénybe) A bérleteket hétköznapokon igényelhetitek irodánkban (9024 Győr, Borsos Miklós u. 3., H-P.: 9:00-15:30 h-ig). A kártya hétfőtől vasárnapig, azaz a hét minden napján használható. Egy nap egy kártyával egy fő léphet be a fürdőbe, azaz napszakonként megosztani egymás között a többszöri belépést nem lehet. A kártya a Vízi Élménypark és Gyógyfürdő teljes területére érvényes, a termálfürdő részlegre is, KIVÉVE a szaunavilágot. A japán szaunavilágba kiegészítő jegy vásárlásával lehet belépni! Kérünk benneteket, hogy jelezzétek igényeiteket Egyesületünk felé! Várjuk jelentkezéseteket!

A Xantus János Állatkert már látogatható kedvezményes partneri jeggyel

Örömmel tájékoztatunk Benneteket, hogy a Xantus János Állatkert már látogatható kedvezményes partneri jeggyel: Érvényes ÉFOÉSZ igazolványával rendelkező személy, valamint a vele érkező 1 fő kísérő részére váltható; továbbá Állami gondozottak 18 éves korig, esetükben az intézménynek szükséges igazolnia, hogy a gyermek az intézmény lakója.
A jegy ára: 1.500 Ft
https://www.zoogyor.com/index.php/hu/ragadozok-galeria

Kezdődik az iskola/óvoda! Gyakoroljatok egy kicsit, ha időtök engedi!

Letölthető Dumcsifüzetek:
https://dumcsifuzetek.hu

Szochokedvezmény a fogyatékossági támogatásban vagy a vakok személyi járadékában részesülőknek

A 2023. augusztus 1-jétől hatályos rendelkezés (a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.) 13. § (3) bekezdés c) pontja) lehetővé teszi, hogy a fogyatékossági támogatásban vagy a vakok személyi járadékában részesülőként megváltozott munkaképességű személyt munkaviszonyban foglalkoztató kifizető és egyéni vállalkozó is saját maga után érvényesíthesse a kedvezményt.

A szochokedvezmény megilleti a közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, az európai gazdasági egyesülést, a szabadalmi ügyvivői irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot, az ügyvédi irodát, a közjegyzői irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget is az olyan megváltozott munkaképességű tagra tekintettel, aki után szochót fizetnek.

A kedvezmény a fogyatékossági támogatás vagy vakok személyi járadékának folyósítását igazoló határozattal érvényesíthető. (Szocho tv. 13. § (5) bekezdés) A NAV tájékoztatója szerint a fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülő személyek utáni szochokedvezményt először

  • a kifizető a 2023. augusztusi 2308 jelű bevallásban,
  • a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó az augusztusi 2358 jelű bevallásban
  • az átalányadózó egyéni vállalkozó pedig a III. negyedévről benyújtandó 2358 bevallás 2358-AT-02 és AT-03 lapján szerepeltetheti

https://www.meosz.hu/blog/szochokedvezmeny-a-fogyatekossagi-tamogatasban-vagy-a-vakok-szemelyi-jaradekaban reszesuloknek

Hírek a nagyvilágból

  • Augusztus 1-től automatikusan jár a gyógyászati segédeszközök után megítélt áramtámogatás
    A közelmúltban hatályba lépett módosítás értelmében 2023. augusztus 1-jétől nem kell újból kérniük az áramtámogatást a jogosultsági idő letelte után azoknak, akiknek azt egyszer már megítélték. A július 28-án módosult szabályozásnak köszönhetően tehát az érintettek a kormányrendeletében felsorolt gyógyászati segédeszköz használata után járó kedvezményt nemcsak a jogosultsági év végéig, hanem mindaddig érvényesíthetik, amíg jogosultságát a kormányhivatal döntésével vissza nem vonja. A támogatás mértéke nem változott, bővült ugyanakkor a támogatott gyógyászati segédeszközök köre.
    https://www.meosz.hu/blog/augusztus-1-tol-automatikusan-jar-a-gyogyaszati-segedeszkozok-utan-megitelt-aramtamogatas
  • GYOD: A súlyos fogyatékossággal élő tartósan beteg gyereknek és szüleiknek nem kell többé évente átesniük a macerás procedúrán.
    A köztársasági elnöknek több alkalommal is panaszolták a szülők, hogy rendszeresen át kell esniük azon a procedúrán, amely újra és újra felülvizsgálja, hogy továbbra is jogosultak-e a gyermekek otthongondozási díjra (GYOD), még akkor is, ha a súlyos fogyatékosságból vagy tartós betegségből eredően önellátásra képtelen gyermekük állapotának javulása sajnos nem várható. Novák Katalin közösségi oldalán jelentette be, hogy ennek vége: „Aláírtam azt a törvényt, amely ezt a problémát megszüntette. Örülök, hogy legalább ez a teher lekerült az érintett családok válláról”.
    https://168.hu/itthon/novak-katalin-egy-teherrel-kevesebb-otthongondozas-tartosan-beteg-fogyatekos-onellatasra-keptelen-gyod-263861
  • Fogyatékkal élők segítésére hirdet pályázatot a kormány
    A szociális szolgáltatásokra meghirdetett pályázaton többek közt fogyatékkal élők szállítására, és fiatalok zenei oktatására is lehet pályázni.
    https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/szocialis-szolgaltatas-zene-fogyatekkal-elok-felzarkoztatas.775861.html

Kérdőív a fogyatékossággal élők turizmusban való részvételéről

Kérlek benneteket minél többen töltsétek ki a kérdőívet. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának turizmus oktatói részvételével nemzetközi kutatás zajlik a fogyatékossággal élők turizmusban való részvételéről.

Amennyiben időd engedi töltsd ki a következő kérdőívet: https://forms.gle/v5ySLLuWzZkWK9m5

A Köszönjük együttműködéseteket!

Mellékletek

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
Székhely: 9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.
Iroda: 9024 Győr, Borsos Miklós utca 3.
Telefon: +36 96/824-090
Kisalföld Presztízs Díj 2014