Menü

 Vissza a hírekhez

Hírlevél

 2023. Március 06. Hétfő, 13:14:27

Hírlevél 2023 február

Fogadjátok szeretettel februári hírlevelünket!

Kedves Tagjaink, Érdeklődők!

Sajnos a megemelkedett rezsiköltségek miatt a megszokott irodánkat kisebbre kellett cserélnünk. Ugyanabban az irodaházban átköltöztünk a fsz. 106. számú irodába. Ott keressetek bennünket. Várunk Benneteket a megszokott nyitvatartási időben 9-16 óra között. 9023 Győr Mester u. 1. fsz. 106.

Az idei év első két hónapja ismét a pályázatok elszámolásával és az új pályázatok megírásával indul. Ebben az időszakban számoljuk el azokat a támogatási összegeket, melyeket az elmúlt évben kaptunk, hogy újra benyújthassuk az ez évi programokra, iroda fenntartására fordítható pénzforrásokat. Az első elnökségi ülést is ekkor hívjuk össze, hogy át tudjuk beszélni az éves terveket. A Vezetőség és a Felügyelő bizottság tagjaival megbeszéljük az elképzeléseket. Sok ötlet hangzik el, mire eldöntjük, hogy milyen programokat szeretnénk és tudunk megvalósítani. Természetesen mindig a sérültséggel élők igényeit vesszük figyelembe. Januárban elkészítettük a 2023. évi Tájékoztató kiadványunkat, melyet tagjaink számára a napokban postára is adtunk.

Bemutatkozás

Kedves Tagjaink, Tisztelt Összekötők!

Kreicz Vivien vagyok, az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületénél megbízási szerződés alapján segítem az irodai, adminisztrációs feladatokat. Évek óta nyomon követem az egyesület tevékenységeit és önkéntesként örömmel segédkeztem a színes programjainak lebonyolításában. Személyesen is érintett vagyok, mert van egy 12 éves testvérem, aki értelmileg sérült, ezért közelebbről is megtapasztalhattam a mindennapi feladatokat a felmerülő nehézségeket, ezáltal rengeteget tanultam és sok tapasztalatot szereztem. Szakképesítésem Gyógypedagógiai Segítő Munkatárs, Gyermekpszichológia Konzulens. Fő állásban a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ egyik Gyermekotthonában dolgozom. Feladatköröm főként a tagnyilvántartás kezelése, a belépési nyilatkozatok nyomon követése. Ezzel kapcsolatban engem is fel tudtok keresni, ha bármi kérdésetek/kérésetek lenne. Bízom benne, hogy hamarosan mindenkit személyesen is megismerhetek.

„Nemcsak azért vagyunk felelősek, amit teszünk, hanem azért is, amit nem teszünk meg”
(Lao-ce)

Tagdíj

2023-ban az Egyesület éves tagdíja 1 000 Forint/év/fő!
A befizetés történhet postai csekken, személyesen és átutalással is.

Amennyiben nagyobb összegű felajánlással szeretné Egyesületünket támogatni az alábbi bankszámlaszámon teheti meg.
É.S.S.E. bankszámlaszáma: OTP - 11737007-20719157

Tagnévsor

Felhívnám azon összekötők figyelmét, hogy aki még nem adta le az érvényes intézményi tagnévsort, az tegye meg mielőbb, mert ez alapján tudunk érvényesítő matrciákat, tájékoztató kiadványunkat küldeni!

Adó 1 százalék

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át az Egyesületünknek!
Kedves Tagjaink, összekötőink! Kérlek, segítsetek nekünk, hogy minél többen ajánlják fel adójuk 1%-át az Egyesületünk részére!
Köszönjük!

Tájékoztatás

2023-ban a következő napokon érkeznek az ellátások a bankszámlákra.
Azt is sorra vesszük, hogy ki és milyen feltételekkel igényelheti ezeket.

A Magyar Államkincstár közleménye szerint a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást, a gyermeknevelési támogatást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát az alábbi időpontokban írják jóvá a bankszámlákon:
2023. január 2023. február 2. (csütörtök)
2023. február 2023. március 2. (csütörtök)
2023. március 2023. április 4. (kedd)
2023. április 2023. május 3. (szerda)
2023. május 2023. június 2. (péntek)
2023. június 2023. július 4. (kedd)
2023. július 2023. augusztus 2. (szerda)
2023. augusztus 2023. augusztus 25. (péntek)
2023. szeptember 2023. október 3. (kedd)
2023. október 2023. november 3. (péntek)
2023. november 2023. december 4. (hétfő)
2023. december 2024. január 3. (szerda)

A fentebbi időpontok tájékoztató jellegűek. Amennyiben az ellátást postai úton fizetik ki, annak kézbesítése a nyugdíjkifizetési naptár szerinti napon történik. (A nyugdíj kifizetési naptárt a Posta biztosítja, tavaly novemberben kellett megkapniuk az érintetteknek.)

A családi pótlékról részletesen itt írtunk. Nézzük meg, kik és milyen feltételekkel vehetik igénybe a következő támogatásokat:

Meddig jár a GYES?
A gyermek születésétől kezdve jár 3 éves koráig, ikergyermekeknél pedig a tankötelessé válásukig. Tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek születése esetén a gyermek 10 éves koráig.

Mennyi a GYES összege?
Havi bruttó 28 500 forint, amelyből 10% nyugdíjjárulékot vonnak. Ikergyermekek esetén a havi összeg a gyermekek számával többszöröződik. Ez nettóban 25 650 Forint/hónap.

Fogyatékossági támogatás
A támogatás célja, hogy – a súlyosan fogyatékos személy jövedelmétől függetlenül – anyagi segítséggel járuljon hozzá a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérsékléséhez.

Ki jogosult a fogyatékossági támogatásra?
Az a 18. életévét betöltött súlyosan fogyatékos személy jogosult, aki az ellátás igénylésének időpontjában Magyarországon élő magyar állampolgár, letelepedett, valamint bevándorolt jogállású, illetve hontalanként elismert.

Ki minősül súlyosan fogyatékos személynek?

  • az a látási fogyatékos, akinek segédeszközzel vagy műtéti úton nem korrigálható módon látóképessége teljesen hiányzik vagy aliglátóként minimális látásmaradvánnyal rendelkezik és ezért kizárólag tapintó-halló életmód folytatására képes,
  • az a hallási fogyatékos, akinek a hallásvesztesége olyan mértékű, hogy a beszédnek hallás útján történő megértésére segédeszközzel sem képes, feltéve, hogy – halláskárosodása 25. életévének betöltését megelőzően következett be, vagy – halláskárosodása mellett a hangzó beszéd érthető ejtése elmarad,
  • az az értelmi fogyatékos, akinek értelmi akadályozottsága genetikai, illetőleg magzati károsodás vagy szülési trauma következtében, továbbá tizennegyedik életévét megelőzően bekövetkező súlyos betegség miatt középsúlyos vagy annál nagyobb mértékű,
  • az, aki autista, állapota a személyiség egészét érintő fejlődés átható zavara miatt, az autonómia-tesztek alapján súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető,
  • az a mozgásszervi fogyatékos, akinek a mozgásrendszer károsodása, illetőleg funkciózavara miatt helyváltoztatása a külön jogszabályban meghatározott segédeszköz (végtag-protézis, ortézis, egy karral működtetett járóeszköz, kerekesszék) állandó és szükségszerű használatát írták elő, vagy a külön jogszabály szerinti mozgásszervi betegsége miatt állapota segédeszközzel eredményesen nem befolyásolható,
  • állapota kromoszóma-rendellenesség miatt súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető (Williams szindróma) ez a fogyatékos állapot tartós vagy végleges, továbbá a fogyatékos személy önálló életvitelre nem képes, vagy mások állandó segítségére szorul. A súlyosan fogyatékos állapot megállapítását az orvosszakértői szerv végzi.

Mennyi a fogyatékossági támogatás összege?
A támogatás havi összege 2022. január 1-jétől

  • 26 812 forint, ha a súlyosan fogyatékos személy hallási fogyatékos – függetlenül az önkiszolgálási képesség meglététől, vagy hiánytól -, illetve akkor is ilyen összegű a fogyatékossági támogatás havonta, ha a súlyosan fogyatékos személynek nem hallási, hanem más fogyatékossága van és önkiszolgálási képessége nem hiányzik;
  • 33.002 forint, ha a súlyosan fogyatékos személynek nem hallási, hanem más fogyatékossága van és önkiszolgálási képessége hiányzik, vagy halmozottan fogyatékos.

Fontos!
2023. január 1-től a nyugellátások mellett 15%-kal emelkedik több, a fogyatékossággal élő személyeknek járó ellátás is, mint például a fogyatékossági támogatás, a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás. A fogyatékossági támogatást utólag, következő hónapban kapnak meg a jogosultak, ezért az emelt összeg először februárban érkezik.

Gyermekek otthongondozási díja

Ki jogosult a gyermekek otthongondozási díjára?
A gyermek életkorától függetlenül a gyermekek otthongondozási díjára jogosult az a vér szerinti vagy örökbefogadó szülő, aki

  • a súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekéről, vagy
  • a tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermekéről gondoskodik.

A szülőn kívül más személy részére is megállapítható a gyermekek otthongondozási díja a gyermekkel közös háztartásban élő hozzátartozója számára, ha a szülőnek a gyermekek otthongondozási díjára való jogosultságát a gyermekre tekintettel korábban már megállapították, de

  • a szülő meghalt,
  • a szülői felügyeleti joga szünetel, illetve azt a bíróság megszüntette, vagy
  • a szülő a gyermek állandó és tartós gondozásában a saját egészségi állapotára figyelemmel akadályozottá vált.

Ápolási díj (alanyi jogcímen)

  • Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.
  • Az ellátás típusa: Pénzbeli, amely ellátás jövedelmi helyzettől független.

Jogosultsági feltételek:

  • Az ápolási díjra jogosult a nagykorú hozzátartozó, ha állandó és tartós gondozásra szoruló
    • a) súlyosan fogyatékos, vagy
    • b) tartósan beteg 18 év alatti személy gondozását, ápolását végzi
  • A hozzátartozó a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. § b) pontja alapján - a jegyes kivételével – a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és nevelőszülő, valamint a testvér, továbbá: az élettárs, az egyenes ágbeli rokon házastársa, a házastárs egyenes ágbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.
  • Súlyosan fogyatékos az a személy, akinek
    • c) értelmi akadályozottsága genetikai, illetőleg magzati károsodás vagy szülési trauma következtében, továbbá tizennegyedik életévét megelőzően bekövetkező súlyos betegség miatt középsúlyos vagy annál nagyobb mértékű, továbbá aki IQ értékétől függetlenül a személyiség egészét érintő (pervazív) fejlődési zavarban szenved, és az autonómiai tesztek alapján állapota súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető (BNO szerinti besorolása: F84.0-F84.9),
  • Fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy ápolása esetén az ápoló kérelmére – a jogosultsági feltételek megléte esetén – magasabb összegű ápolási díj állapítható meg
  • Fokozott ápolást igényel az a súlyosan fogyatékos személy, aki mások segítsége nélkül önállóan nem képes:
    • étkezni, vagy
    • tisztálkodni, vagy
    • öltözködni, vagy
    • illemhelyet használni, vagy
    • lakáson belül –segédeszköz igénybevételével sem- közlekedni, és a
    • fentiekből legalább három feltétel egyidejűleg teljesül
  • Az ápolási díjra való jogosultság továbbra is fennáll, ha az ápolási díjban részesülő személy részére az alábbi ellátások valamelyikére való jogosultságot állapítanak meg feltéve, hogy az ápolási díjat a nyugdíj megállapításának időpontjában több mint 10 éve folyósítják:
    • a) saját jogú nyugdíjnak minősülő ellátás,
    • f) rokkantsági ellátás vagy
    • Gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás folyósítása mellett is megállapítható az ápolási díj – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén - amennyiben az ápolt fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos (ebben az esetben, csak az ápolási díj és a gyermekgondozási segély, vagy a gyermeknevelés támogatás összege közötti különbözet folyósítható ápolási díj jogcímen).
  • Megállapítható az ápolási díj akkor is, ha az ápolt:
    • a) közoktatási intézményben tanul és az ott eltöltött idő a kötelező tanórai foglalkozások időtartamát nem haladja meg, vagy
    • b) napi 5 órát meg nem haladóan óvodai, vagy nappali ellátást nyújtó szociális intézményi ellátást vesz igénybe, vagy
    • c) felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója és a felsőoktatási intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan az 5 órát nem haladja meg, vagy
    • d) az óvoda, a közoktatási, illetve felsőoktatási intézmény látogatása, vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevétele csak az ápolást végző személy rendszeres közreműködésével valósítható meg.
  • Az ápoló az ápolási díj folyósításának időtartama alatt napi 4 órát meg nem haladó időtartamban keresőtevékenységet folytathat. Otthon végzett munka esetében az időtartam nincs behatárolva.
  • Az ápolási díj folyósításának időtartama alatt egészségügyi szolgáltatásra jogosult, valamint ezen időszak szolgálati időre jogosít.
  • Az ápolási díjban részesülő személy - ide nem értve a Tbj. 26. §-a alapján nyugdíjjárulék fizetésére nem kötelezett személyt - az ellátás után nyugdíjjárulék vagy magán-nyugdíjpénztári tagság esetén tagdíj fizetésére kötelezett.

Nem jogosult ápolási díjra a hozzátartozó, ha:

  • az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban, illetőleg óvodai, gyermekvédelmi szakellátást nyújtó bentlakásos intézményi elhelyezésben részesül, vagy közoktatási intézmény tanulója, illetőleg felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója kivéve, ha a közoktatási intézményben eltöltött idő a kötelező tanórai foglalkozások időtartamát nem haladja meg, vagy az óvoda, a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevételének, illetőleg a felsőoktatási intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan a napi 5 órát nem haladja meg, vagy az óvoda, a közoktatási, illetőleg a felsőoktatási intézmény látogatása, vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevétele csak az ápolást végző személy rendszeres közreműködésével valósítható meg,
  • rendszeres pénzellátásban részesül, és annak összege meghaladja az ápolási díj összegét, ide nem értve azt a táppénzt, amelyet az ápolási díj folyósításának időtartama alatt végzett keresőtevékenységéből adódó biztosítási jogviszony alapján - keresőképtelenné válása esetén - folyósítanak,
  • szakiskola, középiskola, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója, hallgatója, keresőtevékenységet folytat és munkaideje - az otthon történő munkavégzés kivételével - a napi 4 órát meghaladja.
  • Az ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet.
  • A törvény megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni. A kérelmező a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett támogatást a jegybanki alapkamattal megemelt összegben köteles visszafizetni.

Az ápolási díjra való jogosultság felülvizsgálata:

  • Az ellátásra való jogosultság feltételeit a járási hivatal kétévente legalább egyszer felülvizsgálja. Ha a felülvizsgálat során megállapítást nyer, hogy a feltételek továbbra is fennállnak, akkor az ápolási díjat tovább kell folyósítani.
  • Folyósítás: A megállapított ápolási díjat utólag minden hónap 5-éig kell folyósítani. Ha az ellátás nem a teljes hónapra jár, összege az ellátás havi összege harmincad részének és az ellátási napok számának a szorzata. Ha az ápolási díjra jogosult személy lakóhelye az ellátás folyósításának időtartama alatt megváltozik, a változást 15 napon belül be kell jelenteni. A változás hónapjára járó ellátást a korábban folyósító szerv teljes összegben folyósítja. Az új lakóhelyen az ellátást kérelmezni kell. Ha az ápolási díjra való jogosultság az új lakcímen is változatlanul fennáll az új lakcím szerint illetékes járási hivatal az ápolási díjat a lakcímváltozást követő hónap első napjától folyósítja, feltéve, hogy az ellátás iránti kérelmet a lakcímváltozást követő 30 napon belül benyújtják.
  • Az ápolt személy halála esetén az ápolási díj folyósítását a halál időpontját követő második hónap utolsó napjával kell megszüntetni. (az ápolási díj folyósításának megszűnése után - a korábban ápolási díjban részesülő személy - amennyiben munkát vállalni nem tud - jogosult lehet a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 33. § (1) bekezdésének g) pontja alapján aktív korúak ellátására, ha esetében a jogosultsági feltételek fennállnak. A jogosultság egyik feltétele az állami foglalkoztatási szervvel való legalább három havi együttműködés. Ezért fontos a kapcsolattartás mielőbbi megkezdése a munkaügyi központtal.
  • Az ápoló halála esetén a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál hónapját követő hónap utolsó napjáig.

Az ápolási díjra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha:

  • az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,
  • az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti, (ápolási kötelezettség nem teljesítésének minősül, ha az ápolást végző személy több egymást követő napon - ide nem értve azt az esetet, az ápoló személy akadályoztatása miatt, vagy az ápolt személy egészségi állapota miatt indokolt legfeljebb egy hónapos időtartamban történő házi segítségnyújtás keretében végzett gondozást - nem gondoskodik az ápolt személy alapvető gondozási, ápolási igényének kielégítéséről, az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról, az esetleges vészhelyzetek kialakulásának megelőzéséről)
  • az ápolt személy meghal
  • az ápolást végző vagy az ápolt személy tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott,
  • jogosultságot kizáró körülmény következik be.
  • Az ápolási kötelezettség teljesítését a járási hivatal jogosult ellenőrizni.
  • Az igény benyújtásának helye:
    A kérelmet a kérelmező lakcíme szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalánál, továbbá a kérelmező lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál lehet benyújtani.
  • Az igény benyújtásának formája:
    Az ápolási díj iránti kérelmet a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006 (III.27.) Korm. rendelet 4. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A lakcím megállapítása szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadóak.
    A kérelemhez csatolni kell a háziorvos igazolását arról, hogy az ápolt súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg, illetve arra vonatkozó szakvéleményét, hogy az ápolt személy állandó és tartós gondozásra szorul. Amennyiben az ápolt személy oktatási, nevelési, illetve nappali ellátást nyújtó szociális intézményi ellátást vesz igénybe, csatolni kell az intézmény vezetőjének a 6. számú melléklet szerinti igazolását.

A GYOD és az Ápolási díj összege

  • 2023-ban bruttó 232 000 forintra emelkedik a GYOD összege, az ápolási díj alapösszege bruttó 45 665 forint, az emelt összegű ápolási díj bruttó 68 500 forint, a kiemelt összegű ápolási díj bruttó 82 200 forint lesz.
  • 2022. december 15-én aláírták a megállapodást a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről, így 2023. január 1-től a minimálbér 16%-kal emelkedik, összege bruttó 232 000 forint lesz. A garantált bérminimum 14%-kal bruttó 296 400 forintra emelkedik.
  • A gyermekek otthongondozási díjának összege 2022-től megegyezik a minimálbér 100 %-ával. Ennek értelmében a GYOD 2023. januártól bruttó 232 000 forintra emelkedik. 10% nyugdíjjárulékot vonnak belőle (a saját jogú nyugdíjban részesülő személyek a GYOD után nem fizetnek nyugdíjjárulékot), tehát nettó összege 208.800 forint lesz.
  • A Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény alapján az ápolási díj havi alapösszege bruttó 45 665 forintra emelkedik. Az emelt összegű ápolási díj az alapösszeg 150%-a, vagyis bruttó 68 500 forint lesz, a kiemelt összegű ápolási díj az alapösszeg 180%-a, vagyis bruttó 82 200 forint lesz 2023-ban. A saját jogú nyugdíjban részesülő személyek kivételével az ápolási díjból 10% nyugdíjjárulékot vonnak.
  • Az ellátásokat utólag folyósítják, tehát február elején várható az első emelt összegű GYOD vagy ápolási díj

Dumcsi Füzetek

Ezen az oldalon találtok letölthető feladatlapokat, mondókákat. Dumcsi füzetek legújabb része a KGTD hangcsoporthoz nyújt segítséget. A feladatgyűjtemény 90 oldalon tartalmaz változatos gyakorlatokat a logopédiai terápiához. Bizonyos feladatok (figyelemfejlesztő, szókincsbővítő, szótagoló) a gyógypedagógiai munkába is beépíthetők, de szülők is bátran forgathatják. Megvásárolható a Betűbazárban!

https://dumcsifuzetek.hu/?page_id=482

Támogató Szolgálat indult a Győri Egyházmegyei Karitásznál

Támogató szolgálat indult 2023. január 1-től a Győri Egyházmegyei Karitásznál, mellyel a győri és a pannonhalmi járás fogyatékossággal érintett lakosságát kívánjuk segíteni. A Győr Egyházmegyei Szent Erzsébet Caritas alapítvány égisze alatt megvalósuló szolgálat célja azok segítése, akik számára komoly nehézséget jelent a megfelelő színvonalú életminőség fenntartása.

A támogató szolgálat három segítési formából áll:

  • 1. Tájékoztatás, valamint tanácsadás nyújtása azon fogyatékossággal érintett személyek számára, akik meg kívánnak ismerkedni támogató szolgálatunk lehetőségeivel.
  • 2. Szállító szolgálat speciálisan kialakított gépjárművel, előzetes egyeztetést követően az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása. A szállító szolgálat révén a rászoruló eljuthat többek között a munkahelyére, esetlegesen oktatási intézménybe, illetve az őt ellátó alap- és szakellátást biztosító szociális és egészségügyi szolgáltatóhoz.
  • 3. Személyi segítés két segítőnkkel, akik a rászoruló személy aktív közreműködésével segítséget nyújtanak személyi higiénés, életviteli vagy életfenntartási szükségletek kielégítéséhez, a társadalmi életben való teljes jogú részvételhez: az önálló munkavégzéshez, tanulmányok folytatásához, szociális és egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez, továbbá kulturális, művészeti, sport- és szabadidős tevékenységek végzéséhez (pl.: bevásárlás, hivatalos ügyek intézése, étkezés biztosítása, gyógyszer felíratása, beszélgetés, otthon történő gondozás).

Támogató szolgálatunk térítési díjköteles. A térítési díj megállapítása a törvényi előírásoknak megfelelően, valamint jogszabályban meghatározott számítás, illetve jövedelemnyilatkozat alapján történik.

Kérjük, ha Ön vagy valamely családtagja, rokona, ismerőse ilyen jellegű segítségre szorul, jelezze azt munkatársainknak az alábbi elérhetőségeken: +36-96/283-038, tamogatoszolgalat@gyorikaritasz.hu.

Átadásra került Ravazd község lakóinak karácsonyi jótékonysági felajánlása. Nagy örömöt szereztek tagjaink számára a rengeteg hasznos ajándékkal. Mindenkinek került az édességekből is. Köszönjük segítségüket!

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
Székhely: 9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.
Iroda: 9024 Győr, Borsos Miklós utca 3.
Telefon: +36 96/824-090
Kisalföld Presztízs Díj 2014