Menü

 Vissza a hírekhez

 2019. Október 08. Kedd, 11:47:24

Szentendrei kirándulás az É.S.S.E. szervezésében

Szeptember 11.-én kirándulni hívtuk a felnőtt korú értelmileg sérült tagjainkat.

Eljöttek velünk az intézményekben élők és kísérőik, de csatlakoztak hozzánk családban élő fiatalok is szüleikkel.

Először a Szentendrei Marcipán Múzeumot látogattuk meg, ahol mesefigurákat, híres személyeket, épületeket láthattunk, amik marcipánból voltak megformázva. A fiatalok szívesen fényképeszkedtek a kiállított műremekekkel. A múzeumból a boltba jutottunk, ahol mindenféle helyben készített édességet tudtunk vásárolni. A résztvevők éltek is a lehetőséggel.

Visszaszállva a buszra elindultunk a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. A 9 tájegységeken belül az építmények egy-egy parasztporta hagyományos rendjébe illeszkednek, melyekhez olyan szakrális, közösségi és gazdasági építmények kapcsolódnak, melyek egykor részei voltak a hagyományos faluképnek. A lakóházak és a gazdasági épületek egy-egy táj történetileg kialakult lakóháztípusát és jellegzetes melléképületeit reprezentálják.A Skanzenbe először a parasztportállal ismerkedtünk meg, majd részt vettünk a Munkák a házban, ház körüli foglalkozáson. A fiúkat és a lányokat külön csoportba osztották. Megtapasztalhatták, hogy a régen milyen házban laktak a családok és, hogy mennyi munkát kellett elvégezniük, a megélhetésükhöz.  A fiúk fát vágtak, kukoricát morzsoltak, kaszáltak, szénátgyűjtöttek, majd a kukoricát ledarálták. A fát taligára rakták és elvitték a kemencékhez, ahol a kenyérsütéshez már begyújtottak.  A fiúk másik csoportja az állatokhoz vitte a megdarált kukoricát és megetetették az állatokat. Mindeközben a lányok tejszínből vajat köpültek, kenyeret szeltek, takarítottak, vizes nyolcassal felöntötték az udvart és felseperték, dunyhát szellőztettek és poroltak ki, majd az elkészült vajjal megkenték a kenyeret és azzal várták vissza a dolgozó fiúkat.

A sok munka után a csapat tagjai jóízűen elfogyasztották a maguk készítette vajas kenyeret.  A foglalkozás után végig sétáltunk a Skanzen területén. Megálltunk a szatócsboltnál, mézeskalácsosnál, vásároltunk a kenyér boltban. Mindenki nagyon elfáradt mire visszaültünk a buszunkra.Nagy izgalommal mesélték egymásnak, hogy kinek milyen feladatot kellett elvégezni.

Köszönjük Győr Megyei Jogú Város támogatását, hogy eljuthattunk országunk szép helyére.

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
Székhely: 9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.
Iroda: 9024 Győr, Borsos Miklós utca 3.
Telefon: +36 96/824-090
Kisalföld Presztízs Díj 2014