Menü

2016. megvalósított programok

Egyesületünk 2016. február 25.- én kirándulást szervezett Budapestre a sérültséggel élő gyermekek és kísérőik számára. A délelőtt folyamán 47 fős csoportunkkal a Fővárosi Nagycirkuszba látogattunk, ahol megtekintettük a Fesztikon című színvonalas előadást. A műsor keretében megnéztük az Urunov Család szórakoztató kutyaszámát és lovasszámait, Paul Chen látványos monocikli showját, Jeton zsonglőrprodukcióját, az O.G. Juniors ugródeszkaszámát, az Extreme Fly nyújtószámát, Eonys csodálatos rúdszámát, Duo Pykhov bámulatos drótszámát, Sergey Novikov páratlan gurtniszámát és a Troupe Skokov fantasztikus hintaszámát. Az előadás vissza-visszatérő nevetettője volt Totti Alexis, a Bohóc; aki a humoros műsorelemeken túl, éneklésre és táncra is buzdította a nézőközönséget. A délután folyamán ellátogattunk a Csodák Palotájába. Csoportunkkal számos játékot próbálhattunk ki: kalandozhattunk a trükkök és illuziók világában, megismerhettük a hangok csodáit, megnézhettünk fénytani jelenségeket, a mechanikai játékokkal pedig megtornáztattuk agyunkat. Az interaktív tárlat jótékony hatással volt a gyermekekre; a játékok kipróbálása a figyelem, a képzelet és a kreativitás fejlesztését tették lehetővé. A mozgást igénybe vevő elemek a téri tájékozódás javítását, a testtudat erősítését, valamint a mozgás koordinációjának fejlődését szolgálták. A résztvevő gyermekek szívesen próbáltak ki játékos fejtörő eszközöket, ördöglakatokat és logikai játékokat. Csoportunkkkal részt vettünk az Öveges Teremben a Fizika show-n. A kísérletbemutatók kapcsán résztvevőnk számos érdekes kérdést intéztek a bemutató felé.

Egyesülete 2016. április 14.- én tartotta tisztújító közgyűlését. Az eseményt megelőzően a szervezet megnyitotta " Négy évszak" című kiállítását a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal aulájában. Az értelmileg sérültek munkái rendkívül széles körben, sokféle technikával mutatták be az évszakok sajátosságait. A színezéssel, festéssel, papírhajtással készült pályaművek mellett nagyon sok érdekes megoldással is találkozhattunk. Láthattunk üvegfestéssel, hímzéssel, rátéttel, három dimenzióban készített munkákat, valamint érzékelő dobozos megoldást is.Minden alkotás érdekesen mesélt az évszakok változásáról, körforgásáról. Rácsodálkozhattunk arra, hogy mindenki más és más megközelítésből dolgozta fel a négy évszak témáját. A sok szín és technika felhasználásával készült munkák szemet gyönyörködtetőek, és elismerésre méltóak. Aki a kéthét alatt megnézte a kiállított anyagot csak elismeréssel szólt a sérültséggel élők alkotó tevékenységéről. A kis művészek munkáit értékes ajándékcsomaggal díjazta az É.S.S.E., melyben volt társasjáték, könyv, DVD, jegyzetfüzet, toll, oklevél.A díjakat Tóth Jánosné a szervezet elnöke, valamint Bors Szabolcs kabinetvezető és Dunts Eszter sajtóreferens adta át a pályázóknak.

2016. április 28.- án rendezte meg Szervezetünk a IV. Sportnapját. Az esemény keretében hét megyei, értelmileg sérült fiatolokból álló csapatok versenyeztek egymással. A rendezvényt az idei évben is Simon Róbert Balázs, Országgyűlési képviselő úr nyitotta meg. A csapatkapitányi szerepeket Rosta Miklós és a Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola Junior csapatának tagjai töltötték be; akik segítették, ösztönözték a csapatokat. Nagyon örültünk a szurkolók részvételének is. Kozma Szabolcs, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar oktatójának vezetésével a logopédus hallgatók bemelegítéssel készítették fel a résztvevő fiatalokat a könnyebb, ügyességi feladatokra. A Győri Lions Alapítvány támogatásának köszönhetően számos új sporteszközt vásárolhatott az Egyesület, amelyek használata megszínesítette a versenyfeladatokat. A sor- és váltóversenyeket az eredményhirdetetés követett, amelynek keretében minden csapat oklevéllel, egyedi kupával és ajándékokkal távozhatott az eseményről. Minden versenyző érmet vehetett át. A rendezvény teljes időtartalma alatt a a Deák Ferenc Közigazgatási és Informatikai Szakközépiskola önkéntesei és a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar hallgatói segítették a program zavartalan lebonyolítását. Az esemény fő célja: a sportolásra és az egészséges életmódra való nevelés volt; amelyeknek értelmében frissítőt, gyümölcsöt és müzliszeleteket osztottunk a résztvevőknek.

2016. május 12.- én kirándulást szerveztünk a Fertő- Hanság Nemzeti Parkba a sérültséggel élő fiatalok és kísérőik számára. A kirándulásra a különjáratú autóbuszt és sofőrjét a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. biztosította, amelyet ezúton is nagyon köszönünk. A délelőtt folyamán csoportunk egyik része szolár hajózáson vett részt a Fertőn, a másik része pedig madármegfigyelésen volt. A vízitúra keretében fiataljainkkal a hajózás közben a Fertő- Hanság Nemzeti Park természeti értékeiről hallhattunk érdekességeket, míg a gyalogtúra során a résztvevők megfigyelhették a Fertő szikes tavainak madarait. Ezeket követően a csoportunkkal a Lászlómajorba látogattunk. A Majorság udvarán megtekintettük a régi magyar háziállatfajtákat bemutató karámsort, ahol a bátrak megetethették az állatokat. A délután folyamán ellátogattunk az Esterházy- kastélyba, ahol a múzeumlátogatás alkalmával megismerkedhettünk a megszépült épület történetével. A tárlatvezetést követően a résztvevők sétálhattak a belső udvaron és kastélyparkban.

Napsütéses Gyermeknap a sérültséggel élők napján Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr- Moson- Sopron megyei Egyesülete 2016. május 26.- án rendezte meg hagyományos Gyermeknapját a győri Xantus János Állatkertben. Az Egyesület Elnöke, Tóth Jánosné kedves szavakkal köszöntötte a résztvevőket. Az eseményen tiszteletét tette Soltész Miklós; Egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős Államtitkár; Simon Róbert Balázs, Országgyűlési Képviselő; Dr.Pető Péter, a Győr- Moson- Sopron Megyei Közgyűlés Alelnöke; Kalmár Ákos, Gyárváros önkormányzati képviselője; dr.Gönczöl László, nyugalmazott tanszékvezető, főiskolai tanár, a Fogyatékossággal Élők Megyei Sportszövetségének Elnöke; valamint a Győr és Környéke Motorosok Baráti Körének vagány motorosai. A megnyitót és a köszöntőket követően dr. Andréka György, az Állatkert Igazgatója; felhívta a figyelmet az idei évben született kisállatokra. A jó időjárásnak köszönhetően 1200 fő látogatott el a Gyermeknapra. A délelőtt folyamán mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő foglalkozást: arcfestésen, kreatív foglalkozáson, arany, ezüst tetováláson, valamint lufi hajtogatáson lehetett részt venni. Az Intersnack Magyarország Kft. jóvoltából mindenkinek jutott a chio termékekből A Győr és Környéke Motorosok Baráti Körének motorosainak segítségével a bátrabbak felülhettek a vagány járgányokra. A Baráti Kör támogatásának köszönhetően, mindenki számára juttattunk különböző ízű fagylaltot. A gyönyörű állatkertet bejárók találkozhattak Miriammal és Hamsával a hófehér kislámákkal; részt vehettek hüllőházas simogatáson és megismerhették Hassant a kis kétpúpút is. Az esemény ideje alatt 31 önkéntes diák segédkezett a megvalósításban, akik példaértékű és humánus magatartásukkal hozzájárultak a sikeres programhoz.

Élményekben gazdag családi kirándulás Egyesületünk 2016. június 02.- án kirándulást szervezett Budapestre a sérült fiatalokat nevelő családok részére. A délelőtt folyamán 50 fős csoportunkkal a Fővárosi Nagycirkuszba látogattunk, ahol megtekintettük a Vízicirkusz- Atlantisz gyermekei című színvonalas előadást. A műsor keretében megnéztünk egy ugródeszka-produkciót, 11 méter magasban egy tissue-n végzett mutatványt énekszóval és hegedüléssel, egy kutyaszámot, kínai rudas produkciót, lábzsonglőrködést, papagájszám, magasdrótszámot, illuzionista produkciót, trapézszám, zsonglőrködést, gurtniszámot; valamint betekinthettünk a materialista világba. A show közben csodálattal tekintettük csoportunkkal az egyedülálló szökőkútrendszert, amely megszínesítette a műsort. A délután folyamán ellátogattunk a Fővárosi Növény –és Állatkertbe, ahol meglátogattuk a kedvenc állatainkat és állati programokon vehettünk részt a Varázshegyen. Örömmel töltött el bennünket, hogy élményekben gazdag napot szervezhettünk a családok számára.

Támogatói kirándulás Támogatóink részére 2016. szeptember 03.-án kirándulást szerveztünk Budapestre. A programunk első állomása volt a Terror Háza, melyet megrázóan néztünk végig. Ebéd előtt a gyönyörű napsütésben az 50 fős csoportunkkal hajókáztunk a Dunán, ahonnan megpillanthattuk Budapest nevezetességeit. Délután folyamán, a Margit szigeten sétáltunk és hallgattuk a madarak csicsergő hangjait. A programunk végén fellátogattunk a Citadellához, így Budapestet fentről nézve is beláthattuk. Örömmel töltött el bennünket, hogy élményekben gazdag napot szervezhettünk a támogatóink részére.

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr- Moson- Sopron megyei Egyesülete kirándulást szervezett Budapestre a 25. Sérült Gyermekek Napjára. Az eseményt a Fővárosi Állat- és Növénykertben látogattuk meg 50 értelmi sérültséggel élő fiatallal és kísérőikkel. Az állatkerti sétánk során énekes produkciókat, állatbemutatókat tekintettünk meg. Résztvevőink körében a fókashow volt a legkedveltebb. A Sérült Gyermekek Napja alkalmából ismét egy nagyon tartalmas, jó hangulatú napot tölthettünk el együtt.

2016. szeptember 22.-én az önérvényesítő csoportok számára megrendezésre került a közös örömzenélés. A rendezvényre 100 fő értelmi sérültséggel élő fiatal és kísérő érkezett. A programnak a József Attila Művelődési Ház adott helyet. Remek hangulatot varázsolt az Európa Koncert Szalonegyüttes. A programon a résztvevők be tudtak kapcsolódni a zenélésben, állathangokat utánozhattunk, kézi hangszereket próbálhattunk ki. Nagy boldogsággal töltött el bennünket, hogy egy jó hangulatú délelőttöt tölthettünk el együtt.

Az ÉFOÉSZ fennállásának 35 éves évfordulója alkalmából, 2016. október 29.- én az É.S.S.E. Jótékonysági hangversenyt szervezett a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának felújított Dísztermében. A rendezvényt Dilligens Tibor; Képviselő Úr nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Horváthné Somogyi Ildikó, az ÉFOÉSZ Alelnöke. A program ideje alatt átadásra kerültek a Győr-Moson-Sopron Megye Értelmi Sérültjeiért Díjak, melyet idén Bordásné Németh Réka, Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre, Harcsás Judit, Horváth Katalin, valamint Kovács-Éri Petra kapta. Az „EURÓPA” KONCERT SZALONEGYÜTTES, valamint Hagen Orsolya szoprán fellépését hallgathatta meg a közönség. Továbbá színpadra lépett a RADÓ FÓNIA, azaz a Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Iskola diákjai, akik egy ullvillás zenés pródukciót adtak elő. Ezúton is köszönjük, hogy velünk ünnepeltétek ezt a neves évfordulót.

2016. december 05.- én 450 értelmileg sérült fiatal érkezett kísérőikkel a Vaskakas Bábszínházba, a Győr és környéke Motorosok Baráti Köre által megrendezett Mikulás ünnepségre. A rendezvényre érkező gyermekek a függöny felgördülésével; örömmel pillantották meg a Motorosokat, akik empatikus hozzáállásukkal egész évben példaértékűen támogatják a sérülteket. A megnyitót követően Nagy Luca, a Győri Tánc és Képzőművészeti Iskola tanulójának megelevenítő táncait tekintettük meg. A résztvevők nagy tappsal fogadták a Radó Tibor Általános Iskola és Gyógypedagógiai, Módszertani Intézményből érkező Radó Fóniát, akik egy ulvillás, zenés produkcióval léptek fel. A színes előadásokat követően a Baráti Dal-Szín- Ház tagjai karácsonyi hangulatot varázsolva elkápráztatták a résztvevőket dalaikkal. Némi izgatott várakozás után megérkezett a Télapó, aki ajándékcsomaggal kedveskedett a résztvevőknek. Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr- Moson- Sopron megyei Egyesülete ezúton is köszöni a Győr és Környéke Motorosok Baráti Körének szervezését és a Baráti Dal-Szín- Ház közreműködését.

Egyesületünk 2016. december 08.-án szervezte meg a hagyományossá vált Mikulás diszkóját a sérültséggel élő fiatalok és kísérőik számára. A rendezvény a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Szakközépiskolában tartottuk. Közel 500 fiatal felnőtt, gyermek és kísérője vett részt az ünnepségen. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a Győr Megyei Jogú Város képviselői Diligens Tibor és Kalmár Ákos urak, a kormányhivataltól Dr. Bors Szabolcs kabinetvezető és Richter Anna. Simon Róbert Balázs Országgyűlési képviselő, a megye részéről, Dr. Pető Péter, valamint GYSZSZC főigazgató asszonya Andrássy Katalin. Az ÉFOÉSZ Himnusz meghallgatása után köszöntőbeszédet mondott Dr. Bors Szabolcs kabinetvezető úr, illetve Richter Hanna egy nagyon szép verset tolmácsolt a fiatalok felé. Simon Róbert Balázs Országgyűlési képviselő úr nyitotta meg a rendezvényt. A fiatalok már izgatottan várták, hogy megérkezzen a Mikulás. Mindenki lelkesen énekelte, hogy "Télapó itt van, hó a subája", mire az ének elhalkult megérkezett hozzánk a nagyszakállú is. A kedves Mikulás az elkészített csomagokat a jelenlevő vendégek és az önkéntesek segítségével osztotta szét. Több kilónyi szaloncukor szórása mindig a vendégek feladata, aminek örülnek tagjaink. Az általunk készített csomagokban mikulás csokit, szaloncukrot, ropit, chipset, és kifestő könyvet találtak a gyerekek. Tartalmas csomagot tudtunk készíteni, amit a támogatóinknak a NOLATO Magyarország Kft-nek és az Intersnack Magyarország Kft.- nek ezúton is köszönjük. Jó látni, ahogy régi, rég nem látott barátok találkoznak, kapcsolatok szövődnek, párok együtt táncolnak, és a sok-sok mosolygós arc búcsúzáskor ránk nevet.

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
Székhely: 9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.
Iroda: 9024 Győr, Borsos Miklós utca 3.
Telefon: +36 96/824-090
Kisalföld Presztízs Díj 2014