Menü

2017. megvalósított programok

2017. március 30.- án rendezte meg az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr- Moson- Sopron megyei Egyesülete az V. Sportnapját. Az esemény keretében hét megyei, értelmileg sérült gyermekekből álló csapatok versenyeztek egymással. A rendezvényt az idei évben is Simon Róbert Balázs, Országgyűlési képviselő úr nyitotta meg. A csapatkapitányi szerepeket Rosta Miklós és a Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola Junior csapatának tagjai töltötték be; akik segítették, ösztönözték a csapatokat. Nagyon örültünk a szurkolók részvételének is. Kozma Szabolcs, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar oktatójának vezetésével a hallgatók bemelegítéssel készítették fel a résztvevő gyermekeket a könnyebb, ügyességi feladatokra. A CMB CARGO UNI Győr Női Kosárlabda csapatának is köszönjük, hogy a versenyzők számára támaszt jelentettek és ösztönözték, buzdították a sérültséggel élő gyermekeket. A sor- és váltóversenyeket az eredményhirdetés követett, amelynek keretében minden csapat oklevéllel, egyedi kupával és ajándékokkal távozhatott az eseményről. Minden versenyző érmet vehetett át. Az esemény fő célja: a sportolásra és az egészséges életmódra való nevelés volt; amelyeknek értelmében frissítőt, gyümölcsöt és müzliszeleteket osztottunk a résztvevőknek. Ezúton is köszönjük az Egyetemi Csarnok biztosítását Gyömörei Tamás, TSK vezetőnek és Horváthné Lendvay Zsuzsannának az ügyintézést.

2017. április 06.-án tartotta az É.S.S.E. a Közgyűlését, amelynek keretében Tóth Jánosné megnyitotta a „Ki hogyan emlékezik vissza a 2016-os évre?” című kiállítást. A kiállítás keretében értelmileg sérültek alkotásait tekinthették meg az érdeklődők két héten keresztül. A Közgyűlés keretében sor került az É.S.S.E. 2016. évi működési beszámolójának elfogadására, az É.S.S.E. Felügyelő Bizottságának 2016. évi pénzügyi beszámolójára, az É.S.S.E. 2016. évi Közhasznúsági jelentés ismertetésére és elfogadására, a 2017. évi szakmai terv ismertetésére, a 2016. évi költségvetési terv elfogadására, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítására.

Egyesületünk 2017. május 04.-én kirándulást szervezett 50 fő sérültséggel élő fiatalok és kísérőik számára. Kirándulásunk első állomása Oroszlány volt, ahol megtekinthettük a Majki Kolostort. A tárlatvezetés során betekintést nyerhettünk, hogy a majki kamalduli remeték hol és hogyan élték az életüket. A délelőtt folyamán eljutottunk Tatára, ahol a vár környékét és a múzeum rejtelmeit nézhettük meg. Az idő is kedvezett számunkra, így az Öreg-tó környékét is bebarangolhattuk. Ebéd után megérkeztünk Tatabányára, a Turul madárhoz. Gyönyörű kilátásban volt része a csoportnak, amit mindenki meg is örökített. Örömmel töltött el bennünket, hogy élményekben gazdag napot szervezhettünk a sérültséggel élő fiatalok és kísérőik számára.

Egyesületünk 2017. május 11.-én kirándulást szervezett 50 fő sérültséggel élő gyermeknek és kísérőiknek. A programunk első állomása Bábolna volt, ahol megtekinthettük a Lovasmúzeumot. A múzeumba lépve Asbóth Zsolt tárlatvezető várt bennünket. A bábolnai lótenyésztés történetét hallgathattunk végig, valamint különböző emléktárgyakat tekinthettünk meg. A múzeum után a ménesbirtokot járhattuk körbe, melynek környezete csodás volt. Megörökíthettük a Közép-Európa legrégibb akácfáját, ami 300 éves. Az istállókba simogathattuk, kezünkből etethettük a lovakat. Elérkezve a színház teremig, mely 100 fő befogadására képes, csodálatos, egyedi kazetákkal borított mennyezete fogadott bennünket. A kocsimúzeumba lépve különféle kocsi típusokon kívül, lószerszámot is megcsodálhattunk, amelyek mindegyike kézi munkával készült egyedi darab. Tovább folytattuk utunkat, elérkeztünk a Bábolnai Arborétumba és Állatparkba, a györnyörű időjárásban és környezetben mindenki elfogyaszthatta az ebédjét. Ebéd után végig jártuk a parkot, láthattunk őzikét, illetve a tó körül sétálhattunk. Visszülve az autóbuszba folytattuk utunkat Kisbér felé, ahol a Mini Makett parkot nézhettük meg. A kirándulásunk utolsó állomása Ászár, a Mini Skanzen volt. Megtekinthettük a Dunántúl népi építészetét, melyet 22 épület kicsinyített másával mutatták be. Hazaindulás előtt mindenki kedve szerint elfogyaszthatott egy fagylaltot.

2017. május 19.-én és május 26.-án az önérvényesítő csoportoknak a József Attila Művelődési Házban kézműves foglalkozást szerveztünk a Vackor Kézműde közreműködésével. A fiatalok kedvünk szerint választhattak bohóc vagy lepke sablont, melyet ki is színezhettek. A színezés után szemeket ragaszthattak fel, majd hurkapálcához rögzíthetük a bohócokat/lepkéket. A kézműveskedés után az EURÓPA Koncert Szalonegyüttes jóvoltából hangszerismertető koncerten vehettünk részt. Különböző hangszer családokkal ismerkedhettünk meg, majd a közös éneklés sem maradhatott el.

A sérültséggel élők részére Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr- Moson- Sopron megyei Egyesülete 2017. június 1.-én rendezte meg a hagyományos Gyermeknapját a győri Xantus János Állatkertben. Az Egyesület Elnöke, Tóth Jánosné kedves szavakkal köszöntötte a résztvevőket. Az eseményt megnyitotta Simon Róbert Balázs, Országgyűlési Képviselő; köszöntőt mondott Széles Sándor, Kormánymegbizott. A programon tiszteletét tette Dr. Pető Péter, a Győr- Moson- Sopron Megyei Közgyűlés Alelnöke; dr. Gönczöl László, nyugalmazott tanszékvezető, főiskolai tanár, a Fogyatékossággal Élők Megyei Sportszövetségének Elnöke; valamint a Győr és Környéke Motorosok Baráti Körének vagány motorosai. A jó időjárásnak köszönhetően 1000 fő látogatott el a Gyermeknapra. Az esemény résztvevői ásványvízet és fagylaltot kaptak hűsítőként. Az Intersnack Magyarország Kft. jóvoltából mindenkinek jutott a chio termékekből. A délelőtt folyamán mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő foglalkozást: lufi hajtogatáson, arcfestésen, arany és ezüsttetováláson, aszfaltrajzoláson, valamint kreatív foglalkozáson lehetett részt venni. A Győr és Környéke Motorosok Baráti Körének motorosainak segítségével a bátrabbak felülhettek a vagány járgányokra. A gyönyörű állatkertet bejárók találkozhattak Szabolccsal, a csacsival és Lucával, a kecskével; részt vehettek hüllőházas simogatáson és megismerhették Petrát, a dromedárt és Zarát az arapapagájt. Az esemény ideje alatt 32 önkéntes diák segédkezett a megvalósításban, akik példaértékű és humánus magatartásukkal hozzájárultak a sikeres programhoz. Minden Támogatónak köszönjük, hogy lehetőségihez mérten támogatta rendezvényünket!

2017. június 16.-án elkezdődött a mesekoncertek sorozata Farkas Árpád az EURÓPA Koncert Szalonegyüttes vezetőjének irányításával. A közönség már megismerhette a különféle hangszereket, most pedig mesébe illesztett klasszikus művek által halhatta is. A telhetetlen Méhecske és a Prücsök mese hangzott el.

Egyesületünk háromnapos (augusztus 28.-30.) nyári tábort szervezett 45 fő értelmileg sérült fiatalnak és kísérőiknek, amelyet Szántódon a Rév Hotelben tartottunk. Az első nap alkalmával Füreden, a Tagore sétányon sétálhattunk és gyönyörködhettünk a balatoni tájba. Az autóbuszba visszaszállva elmentünk Tihanyba, ahol már várt minket a DOTTÓ kisvasút. A csoport nagyon örült a városnézésnek, mivel így láthattuk Tihany nevezetességeit. A következő állomásunk a Levendulaház volt, ahol először egy interaktív kiállítást nézhettünk meg, majd egy kisfilmet vetítettek számunkra. A filmből megtudhattuk, hogyan alakult ki a Tihanyi-félsziget, valamint hogy, hogyan termesztik a levendulát. Indulás előtt a levendula ajándékboltba mindenki kedve szerint vásárolhatott a szebbnél szebb levendulás tárgyakból. Révvel utaztunk át Tihanyból Szántódra, így a mai nap folyamán kipróbáltuk a buszt, a kisvasútat és a hajót is. A szálláshelyre érkezve mindenki elfoglalhatta a szobáját, kipakolhatott és kedve szerint pihenhetett, vagy akár felderíthette a környéket. Hétfői napunkat egy élőzenés esttel zártuk, amelynek keretében felcsendültek a fiatalok kedvenc énekei is. A keddi napunkat közös reggelivel kezdtük, majd nagy izgalommal vártuk a vendégeinket, akik Budapestről és Tapolcáról érkeztek. A délelőtt folyamán egy önérvényesítési, kitagolási foglalkozást tartottunk számukra. A résztvevők megismerkedhettek a támogatott lakhatás fogalmával, illetve a kiváltás jelentésével. Csoportokat alakítottunk ki, amelyekben mindenki megfogalmazhatta, hogy miben önálló, miket tud egyedül elvégezni. A foglalkozáson résztvevők elmondhatták, ha külön lakásba költözhetnének, mi lenne a kívánságuk. A foglalkozáson természetesen a játék sem maradhatott el, így egy gombolyag segítségével egy nagy láncot alakítottunk ki, ami az összetartozásunkat jelképezte. Búcsúzásként mindenki ajándékban részesült. Az ebéd elfogyasztása után a jó idő kedvezett nekünk, így megmártózhattunk a Balatonba, napozhattunk és szórakozhattunk egymás társaságában. A keddi napunkat palacsinta partival és búcsú bulival zártuk. A szerdai napunk pakolással kezdődött, hiszen indulnunk kellett hazafele. A táborunk utolsó állomása a Veszprémi Állatkert volt, ahol csoportunk betekintést nyerhetett a fókashowba, láthattuk a tigrisek és oroszlánok délutáni sziesztáját, illetve a gyűrűsfarkú majmok etetését is végignézhettük. Úgy gondolom, hogy az együtt töltött napok közelebb hozták a fiatalokat egymáshoz.

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete 2017.09.18.-án kirándulást szervezett Budapestre a bentlakásos intézményekben élő és a családban nevelkedő sérültséggel élő fiatalok és kísérőik számára. Ötvenfős csoporttal indultunk az állatketbe. Ezen a napon láthattuk a fókák nem mindennapi, játékos és szórakoztató bemutató műsorát. Simogathattuk az állatokat, megcsodálhattuk a nagymacskákat, majmokat és még sok állatot – ki-ki kedvencei szerint. Fantasztikus előadást hallgathattunk meg az Alma együttestől és Szanditól. A kicsik és nagyok velük együtt énekeltek. Különböző sátraknál kézműves foglalkozásokon vehettünk részt, kipróbálhattuk az arcfestést vagy éppen tetoválást készíthettünk. A nap végére kellemesen elfáradtunk és sok-sok felejthetetlen élménnyel térhettünk haza.

Támogatóink részére 2017. szeptember 23.-án egésznapos kirándulást szerveztünk. Úticélunk Szlovénia volt, első állomásként Lendva városát tekinthettük meg idegenvezető kíséretében. Megtekinthettük Moravecz Imre által tervezett kultúrházat, illetve a benne található 444 férőhellyel rendelkező színháztermet. Megnézhettük a zsinagógát, melyet 1866-ban építettek klasszicista stílusban, ma már kiállítóhely. Ezt követően felsétáltunk a várhoz, ahol néprajzi és időszaki kiállítást nézhettünk meg. A következő állomásunk a Cuk Borház volt, mely a Lendvahegy legmagasabb pontján található. A kilátás meseszép volt, láthattuk a szőlőültetvényeket, illetve azt a három országot, ami körülveszi Szlovéniát. Nagyon finom házi készítésű borokat, ételeket és desszertet kostólhattunk. A jó hangulatról a házigazda gondoskodott. Ebéd után megtekintettük a Vinarium-kilátótornyot, ami 53 méter magas, földszinttel és kilenc emelettel rendelkezik. A tetején egy üvegezett kilátót alakítottak ki, ahonnan egyszerre láthattuk be a négy országot: Szlovéniát, Magyarországot, Horvátországot és Ausztriát. A napunk utolsó állomása a trópusi kert és orhideafarm volt. Idegenvezető vezetésével sok újdoságot tudhattunk meg az orchideákról. Indulás előtt mindenki kedve szerint vásárolhatott a szebbnél-szebb orchideákból. Örömmel töltött el bennünket, hogy élményekben gazdag napot szervezhettünk a támogatóink részére.

2017. szeptember 29.-én folytatódott a mesekoncertek sorozata, mely az önérvényesítőknek került megrendezésre. Farkas Árpád vezetésével az Európa Koncert Szalonegyüttes szórakozatta a közönséget. Minden résztvevő nagyon jól érezte magát.

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete 2017. október 25.-én színházlátogatást szervezett a győri Nemzeti Színházban.
Ezen a napon 50 fővel megtekintettük a Makrancos Kata című előadást.

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr- Moson -Sopron megyei Egyesülete 2017. november 09.- én kirándulást szervezett Budapestre a sérült fiatalokat nevelő családok részére. Délelőtt folyamán ellátogattunk a Csodák Palolátájába, ahol kipróbáltunk sok eszközt, járthattunk a holdon, ugrálhattunk a Marson, játszhattunk különböző ügyességi játékokkal, tekertük az ördöglakatot, és még nagyon sok mindenre rácsodálkozhattunk. Délután elmentünk a Fővárosi Nagycirkuszba, ahol a Csodagömb Karácsonyra hangoló előadást láthattuk. Hol nagyokat nevettük, vagy éppen lélegzet visszafojtva figyeltük a különböző számokat.

2017. november 24.-én folytatódott a mesekoncertek sorozata, mely az önérvényesítőknek került megrendezésre. Farkas Árpád vezetésével az Európa Koncert Szalonegyüttes szórakozatta a közönséget. Minden résztvevő nagyon jól érezte magát.

Egyesületünk 2017. december 07.-én szervezte meg a hagyományossá vált Mikulás diszkóját, valamint a Motoros Mikulást a sérültséggel élő fiatalok és kísérőik számára. A rendezvényt a Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Szakközépiskolában tartottuk. Közel 600 fiatal felnőtt, gyermek és kísérője vett részt az ünnepségen. Az ÉFOÉSZ Himnusz meghallgatása után köszöntőbeszédet mondott Dr. Bors Szabolcs kabinetvezető úr. Simon Róbert Balázs Államtitkár; Országgyűlési képviselő úr nyitotta meg a rendezvényt. A fiatalok hangos énekléssel hívták a Mikulást, amiben segítségükre voltak a Baráti-Dal-Szín-Ház tagjai. Mindenki lelkesen énekelte, hogy "Télapó itt van, hó a subája", mire az ének elhalkult megérkezett hozzánk a nagyszakállú is. A kedves Mikulás az elkészített csomagokat a jelenlevő vendégek és az önkéntesek segítségével osztotta szét. Idén a Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre biztosította a tartalmas Mikulás csomagot. A ropogtatnivalóról az Intersnack Magyarország Kft. gondoskodott. Több kilónyi szaloncukor szórása mindig a vendégek feladata, aminek örülnek tagjaink. A szaloncukor dobálás után indult a diszkó, ahol mindenki kedvére táncolhatott. Jó látni, ahogy a rég nem látott barátok találkoznak, kapcsolatok szövődnek, párok együtt táncolnak, és a sok-sok mosolygós arc búcsúzáskor ránk nevet.

Az Értelmileg Sérültek és Segítőik Egyesülete 2018.05.10-én Veszprémbe, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkba látogatott az általános iskolás korosztállyal és néhány felnőtt fiatallal. Ezen a napon az időjárás is kedvezett nekik, így nem csak a kedvük volt derűs. A megújuló állatkert egyre növő területének bejárásához már egész napos programot kellett tervezniük. A csoport rácsodálkozott a vadállatok sokaságára. Nem hiányzott a programból az állatok látványetetése sem. Nagyon nagy élmény volt a résztvevőknek a dínópark is. Az eligazító táblákon sok mindent megtudhattak a kihalt állatokról: hol éltek, mit ettek, melyik korban éltek. Mindenki nagyon elfáradt, mire visszaértek a buszukhoz. A szervezet, mely az eseményről beszámolt a Kisalföldnek, köszöni a Nolato Hungary Kft.-nek, hogy a programot segítette tető alá hozni.

Az ÉSSE 20. éve tartja hagyományos gyermeknapját a Xantus János Állatkert területén. Minden évben közel ezren vesznek részt az eseményen. Az egyesület munkatársai már hónapok óta azon dolgoztak, hogy mire kinyitja kapuját az állatkert, minden a helyére kerüljön. A résztvevőket a Győri Szolgáltatási SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnázium és a GYSZSZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai fogadták, akik ásványvizet kínáltak és az Intersnack Magyarország termékeit osztották ki a fiataloknak. Különböző állomásokon lufit hajtogathattak, arcfestést, tetováláskészítést kérhettek, napellenzőt készíthettek, állatképeket színezhettek, aszfaltrajzolást választhattak. A legszebb rajzokat jutalmazzuk is. Bebarangolhatták az állatkert egész területét. Az ott dolgozó munkatársak különböző programokkal is kedveskedtek nekik. Volt látványetetés, hüllőházi simogatás, háztáji séta is. Délben, mint minden évben, megérkezett a fagylaltoskocsi. Mindenkinek jutott jégkrém az Arrabona Eagles M. C. Hungary motorosainak jóvoltából. Nagyon fontos, hogy újra együtt lehettek a tagok rég nem látott osztálytársaikkal, családok találkozhattak egymással. Pedagógusok, gondozók örültek, hogy újra egy kötetlen napon beszélgethettek egymással. Barátságok alakultak, régiek frissültek fel és az időjárás is velük volt, mert végig sütött a nap. „Köszönjük az öszszes támogatónknak, hogy segítségükkel újra meg tudtuk rendezni a sérültek gyermeknapját".

2017-ben az Értelmileg Sérültek és Segítőik Megyei Egyesülete elindított egy négy alkalomból álló „Plusz 1 énekóra" mesekoncert-rendezvényt, ahol a fiatalokat megismertették a hangszerekkel, majd mese formájában különböző komolyzenei darabokat hallgathattak meg. A rendezvény partnere és segítője volt az Európa Koncert Szalonegyüttes Farkas Árpád vezetésével. Az első koncerten csak 70 fiatal, értelmileg sérültséggel élő vett részt, az utolsó előadáson már 160-an voltak kíváncsiak a meseszerű koncertre. A nagy sikerre való tekintettel idén is elindítják a koncertsorozatot. Most az „ünnepeink dalban, táncban" címet adták a kezdeményezésnek. Farkas Árpád, a szalonegyüttes vezetője kalauzolja végig a fiatalokat a komolyzenei műveken. Hozzáértő pedagógusként mesél fiataljainknak, bevonva őket a zenélésbe, éneklésbe. Minden koncert mellett kézműves foglalkozást is tartanak, amelyen megjelentetik az ünnepre jellemző figurákat, motívumokat, amiket a készítők hazavihetnek. Minden alkalommal fellépnek a Radófónia együttes tagjai is. Az együttest sérültséggel élő fiatalok alkotják, akik tanáraik segítségével Ulwila-technikával tanulják meg a műveket. Az Ulwila egy színes kotta, ami a hangjegyeket helyettesíti, ennek segítségével ők is tudnak zenélni. Mindig nagy sikert érnek el társaik körében. A koncert végén közös énekléssel és tánclépések tanulásával búcsúznak egymástól. Az összes koncert helyszíne a József Attila Művelődési Ház. Az ott dolgozók mindig kedvesen fogadják tagjainkat, segítenek a terem berendezésében is.

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
Székhely: 9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.
Iroda: 9024 Győr, Borsos Miklós utca 3.
Telefon: +36 96/824-090
Kisalföld Presztízs Díj 2014