Menü

Önismeret-Önérvényesítés

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron megyei Egyesületének keretein belül szeptembertől elindult az önismeret- önérvényesítés képzésünk.

Jelenleg 7 intézmény, 8 csoportja vesz részt a képzésben:

A képzés önmagunk megismerésével kezdődik. Nagy hangsúlyt fektetünk az önismeret folyamatos elmélyítésére hétről-hétre, ami segít önmagukat és társaikat minél jobban megismerni. A foglalkozásokat az Örök kézikönyvben és munkafüzetben található ötletekkel, módszerekkel építjük fel. Fontosnak tartjuk, hogy a foglalkozások 2 hetente minden intézményben megvalósuljanak. A fiatalok készülnek, és nagyon várják ezeket az alkalmakat, életük szerves része lett. Az önérvényesítők nemcsak a foglalkozásokon érzik magukat egy csapatnak, de a mindennapokban is számíthatnak egymásra.

A csoportokkal az előző évekhez hasonlóan próbáltuk a tematikát közösen megalkotni, hogy mindenkinek az igénye teljesülhessen. Közös játékokkal egészítettük ki a foglalkozásokat. Ki vagyok én? Erre a kérdésre keressük a választ, arra törekedve, hogy a fiataljaink meg tudják ezt fogalmazni. Minden foglalkozás élményfeldolgozással kezdődik, ilyenkor lehetőséget kap minden önérvényesítő arra, hogy megossza velünk a vele történteket. Általában ezek a beszélgetések derítenek fényt arra, hogy milyen témaközpontú beszélgetéseket tegyünk lehetővé.

Az önismereti és önérvényesítő csoportokban lehetőséget teremtünk, hogy a fiatalok önmaguk gondolatainak, vágyainak megismerésére, véleményük kialakítására és sikeres kommunikálásra tegyenek szert. A csoportok lehetővé teszik, hogy minden résztvevő megismerje önmagát, szűkebb és tágabb környezetét, jogait és kötelezettségeit. A csoport összetétele középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalokból tevődik össze, ezért fontos, hogy a feladatokat megtanulják és megértsék. A foglalkozásokon gyakran ismétlődik meg egy-egy játék, amelyben aktívan és örömmel vesznek részt az önérvényesítő fiatalok.

Letöltések

Fogadjátok sok szeretettel ezt a két dokumentumot, amellyel bepillantást nyerhettek az önismeret és az önérvényesítés világába! Jó olvasást!

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
9023 Győr, Mester u. 1. Fsz. 110.
Telefon: +36 96/824-090
A korábbi weboldalt itt éri el
Kisalföld Presztízs Díj 2014