Menü

2022. megvalósított programok

2022 március 21.

Egyesületünk 2022 március 21-én részt vett az ÉFOÉSZ fennállásának 40. évfordulóját ünneplő jubileumi rendezvényén Budapesten a Szépművészeti Múzeum Románcsarnokában. Felidézték a Szövetség érdekvédelmi tevékenységének mérföldköveit és köszönetet mondtak azoknak az embereknek, akik áldozatos munkájukkal lehetővé tették, hogy az ÉFOÉSZ Magyarország egyik legnagyobb és leghatékonyabb civil szervezetté váljon. Ezen a napon adták át a Göllesz Viktor ösztöndíjakat és elismerő okleveleket is.

2022. március 28.

Egyesületünk két év után végre 2022. márc. 28-án megtartotta első mesekoncertjét a József Attila Művelődési házban. A rendezvényen az Európa Koncert Szalonegyüttes szórakoztatta a résztvevőket Farkas Árpád vezetésével. Felléptek a Radó Fónia ullvillás zenekar tagjai is (a módszer lényege, hogy hangjegyek helyett színekkel tanulnak zenélni a sérültséggel élő emberek), akik a Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI-ből érkeztek. Betanító tanáruk Szemenkár Mátyás volt. A koncertre közel 200 fő tagunk érkezett kísérőkkel. A Tavasznyitogató mesekoncerten együtt énekeltünk minannyian. A rút kiskacsa” meséjét hallhattuk komolyzenébe ágyazva. A jól kiválasztott zenéket a közönség vastapssal jutalmazta.

2022. április 7.

Egyesületünk 2022. április 7-én tartotta éves Közgyűlésünket a Kormányhivatal Dísztermében. A közgyűlésen 60 fő vett részt, 15 vendég és 45 szavazóképes tagunk jött el. A Közgyűlés résztvevői elfogadták a napirendi pontokat és beszámolókat. Közhasznúsági jelentésünk itt a honlapunkon is megtekinthető.

2022. április. 28.

Kirándulást szerveztünk az általános iskolások számára. 50 fős buszt béreltünk kirándulni indultunk Fertődre, az Estrházy-kastélyhoz és Sarródra a Lászlómajorba. Első programunk az Esterházy-kastély megtekintése volt idegenvezetők segítségével. Az Esterháy családról sok mindent megtudhattunk, míg bejártuk a kastély látogatható részeit. Itt épült fel az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélya a Fertő tő nádrengeteggel szegélyezett, lápos, vadban gazdag vidékén. Eszterházára nemcsak a korszak magasrangú családjai látogattak el, hanem Mária Terézia császárnő-királynő is vendégeskedett, és itt élt és alkotott a nagyszerű zeneszerző, Joseph Haydn is. A kastélyt övező parkot kisvonatból tekintettük meg. Délután tovább utaztunk Sarródra, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba. A település szomszédságában található Lászlómajor, az Esterházyak egykori gazdasági központja. A majorsági udvar hátulsó területén került kialakításra a régi magyar háziállatfajtákat bemutató karámsor. Itt olyan ismert és kevésbé ismert, a korabeli parasztgazdaságok udvarán élt jószágokat láthattunk, mint a magyar szürke szarvasmarha, a házi bivaly, a racka juh, a cikta juh, a tejelő cigája, a mangalica és a magyar baromfifajták egyedei. Az A épületben láthattuk a Fertő-tájon és a Hanságban egykor virágzó gazdaságok, az Esterháy-majorok mindennapjait bemutató, hagyományos gazdálkodási formákat, ránk maradt képi és tárgyi emlékeket és az állattenyésztéshez kapcsolódó, mára már elfeledett régi magyar mesterségeket is. Ellátogattunk a szikes tavakhoz, ahol a madárlesen megismerkedtünk és megfigyelhettük a szikes puszta és tavak életközösségét. Láthattunk dankasirályokat, szerecsensirályokat, küszvágó cséreket, récéket, gólyatöcsöket, gulipánokat, bíbiceket, piros lábú cankókat. Leggyakoribbak a tőkés récék, üstökös récék, kendermagos récék és a cigányrécék voltak. Újonnan megtelepedő madárfaj a Fertő mellett a Közép-Európában terjeszkedő bütykös ásólúd. A természet zavartalan környezetében csodálatos látványban volt részünk.

2022. április 30.

Kertész Tamás az Emberség DSE elnökének meghívására, részt vettünk A Sport Összeköt, Szívügyünk a Mozgás sportnapon. Az eseményen résztvevő gyerekek számára tartottunk érzékenyítést, melynek célja a fogyatékossággal élő emberekkel szembeni támogató, befogadó magatartás kialakításának segítése. Köszönjük a profi segítséget Kóbor Alidának, aki különböző érzékenyítő játékokkal készült és segített az érzékenyítésben.

2022. május 2.

Megrendezésre került az idei év második Mesekoncertje – A tücsök hegedűje címmel. A koncerten 192 fő vett részt a József Attila Művelődési házban. A rendezvényen ismét az Európa Koncert Szalonegyüttes szórakoztatta a résztvevőket Farkas Árpád vezetésével. Felléptek a Radó Fónia ullvillás zenekar tagjai is.

2022. május 12.

2022. május 12-én kirándulni voltunk az intézményben élő tagjainkkal. Erra a kirándulásra is 50 fős buszt béreltünk. A délelőtt folyamán idegenvezetőnk kalauzolásával ismerhettük meg Sopron városát, majd délután Fertődre utaztunk, ahol a csodás Esterházy kastélyban vezettek körbe bennünket! A programon 45 fő tagunk vett részt. Csodás nap volt!

2022. május 25.

Egyesületünk hosszú évek óta tartja a programját a Fogyatékkal Élők Napját (Gyermeknapját) a Xantus János Állatkertben. Idén ezen a rendezvényünkön 810 fő vett részt. Rendezvényünk meghívottjai voltak: Dr. Pergel Elza alpolgármester asszony, Dr.Pető Péter a Megyei Közgyűlés Alelnöke, Simon Róbert Balázs Országgyűlési képviselő, Motorosok Baráti Köre és részt vett a rendezvényen Dr. Dézsi Csaba András Polgármester Úr is, aki köszöntötte a résztvevőket. Programunkon a Rábca Néptánc Együttes lépett fel és fiataljaink Guinissrekord kísérlet felállításában vehettek részt fagyievésben. Lufihajtogatással, arcfestéssel, kreatív foglalkozással és az állatkert által kínált programokkal vártuk a résztvevőket. A Motorosok Baráti Körétől 150.000 Ft támogatást vehettünk át. Rendezvényünket ismét Dr. Pető Péter a megyei közgyűlés alelnöke támogatta, így minden résztvevő ásványvizet kapott és az állatkerti belépőjegy árának egy részét is a támogatásból tudtuk fizetni.

2022. június 16. - Dinnyési Várpark és a Pákozdi Pagony

A NOLATO Magyarország Kft. támogatásának köszönhetően valósult meg programunk, a családban- és intézményben élő tagjaink számára szervezett kirándulásunk. 2022. június 16-án különjáratú busszal vittünk kirándulni 47 fő sérültséggel élő fiatalt és kísérőiket, Dinnyésre és Pákozdra. A kirándulásra főként családban élő tagjainkat hívtuk meg, de győri és Győr környéki intézményekből is érkeztek fiatalok. A délelőtt folyamán ellátogattunk a Dinnyési Várparkba, ahol megtekinthettük a világon egyedülálló anyaghű makettparkot, mely a ma már csak romokban létező középkori magyar várak (44db) kicsinyített másait mutatja be. Megérkezésünkkor szerencsénk volt találkozni a Várpark létrehozójával Alekszi Zoltánnal, aki elmesélte, hogy 2012 elején kezdett foglalkozni a létesítmény megvalósításának gondolatával. Az előkészítő munka során igyekezett megfelelő történelmi anyagokat felkutatni a megmakettezni kívánt várakról, alkalmas helyszínt találni, illetve megtervezni a kivitelezés mikéntjét. Az eddig megvalósult várak az eredetivel lényegében megegyező anyagokból készültek, azonos tájolással, méghozzá úgy, hogy minden egyes vár a parkot övező, Nagy-Magyarország formáját idéző sétány mentén, hellyel-közzel az eredeti helyén található meg. Minderről fiataljaink egy rövid ismeretterjesztő filmet is megnézhettek, majd a makettok megtekintése után, végig sétáltunk a parkot övező sétányon, melyet emlékoszlopok kísérnek, és mindegyik egy-egy magyar királynak, kormányzónak, Árpád-kori, illetve erdélyi fejedelemnek állít emléket. Pihenésképpen a dinnyési cukrászda finomságait is megkóstoltuk, majd folytattuk utunkat, Pákozdra, a Pákozdi Pagony és Vadasparkba. A pagony jelentős részét erdő borítja, sokféle fa- és cserjefaj gazdagítja, így a 7 hektáros területen kellemesen barangolva figyelhettük meg, természetes környezetükben az erdei nagyvadakat, a gímszarvast, dámszarvast, szikaszarvast, vaddisznót, muflont és az őzeket. A madárröpdékben megcsodálhattunk fácánokat (vadász, arany, ezüst, gyémánt), szajkókat, pávákat, szarkákat, kacagógerléket, foglyokat és gyöngytyúkokat is. De a pagonyban helyet kapott a világ második legnagyobb madara is, az Ausztráliából származó emu, illetve egy másik nagymadár a vadpulyka is. Csodás nap volt, az idő is nekünk kedvezett. Rengeteg élménnyel és érdekes információval gazdagodva térhettek haza fiataljaink. Köszönjük a NOLATO Magyarország Kft.-nek, hogy lehetővé tették számunkra, hogy ezek a programok megvalósulhattak.

2022. szeptember 12.

Mesekoncertünk volt a József Attila művelődési házban, ahol ismét az Európa Koncert Szalonegyüttes szórakoztatta a fiatalokat és fellépett a Rado Fónia Ullvillás zenekara is. Két bors ökröcske és a Kisherceg vására címmel, a Márton napi vásár hangulatát idéző dallamok is felcsendültek. A rendezvényen 106 fő vett részt.

2022. szeptember 25-29.

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek Egyesülete szervezésében és a Bethlen Gábor Alap a” Városi civil alap keretében civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása (2022) ”c. pályázatnak köszönhetően felejthetetlen 5 napot tölthettünk el a Hunguest Hotel Sóstó szállodában 45 fő fogyatékossággal élő fiatallal és kísérőikkel. Szeptember 25.-én vasárnap indultunk, bérelt buszunkkal az ország másik felébe, hogy megismerhessük Nyíregyházát és környékét. Mindenki nagyon készült erre az útra. Izgatottan vártuk, hogy milyen lesz a szálloda, hogyan fogadnak bennünket, mit jelent az all inclusive ellátás. Nagy szeretettel fogadták a szálloda dolgozói tagjainkat. A megérkezés után elfoglaltuk szobáinkat, majd a szemerkélő esőben városnézésre mentünk. Estére mindenki nagyon elfáradt ezért vacsora után jöhetett a pihenés. Másnap indultak az előre leszervezet programok. Minden nap délelőtt vagy délután programtól függően Kóbor Alida gyógypedagógus segítségével workshopokon vettek részt a fiatalok, három témakörben, Ne bánts, én sem bántalak – bántalmazás, Én és a másik -párkapcsolat, szexualitás és Jogok és érdekvédelem. Hétfő délutánra végre elállt az eső, ezért a Nyíregyházi Állatparkot barangolhattuk be. A legek állatkertjének is nevezett Nyíregyházi Állatpark egy 30 hektáros tölgyerdőben található, ahol 500 faj 5000 egyede él természeteshez közeli kifutókban. Ahol csak lehet, a rácsok helyett csupán szárazárok vagy vizesárok választja el a vendégeket az állatoktól. Az itt lakó, ritkaságszámba menő állatokat, mint a szumátrai tigrist, a komodói varánuszt vagy az indiai orrszarvút kontinensenkénti felosztásban tekinthetjük meg, így igazi Föld körüli kirándulást élhetünk át. Az este sem múlhatott el zene nélkül. Tagjaink vidáman táncoltak a discoban. Másnap reggel korán indultunk a Szerencsi Bonbon KFT gyárába, ahol az interaktív műhelyükben másfél órás program keretében saját kezűleg készíthettünk csokoládét és sok érdekességet tudhattunk meg a Szerencsi csokoládégyártásról. A délutáni program az AQUARIUS Élményfürdőben folytatódott. A termálvilág szolgáltatásait igénybe véve pihenhettek regenerálódhattak. Itt beltéri és kültéri gyógyvizes medencéket találtunk nyakzuhannyal, pezsgőággyal, hátmasszírozóval. A bátrabbak kipróbálhatták a különböző csudaparkot, hullámmedencét, vadvízi sodrófolyosót barlanggal. A negyedik napon a délelőtti tanítás után a Sóstói Múzeumfaluba látogattunk el, ahol hét és fél hektárnyi területen fekvő szabadtéri múzeum a megye öt nagy földrajzi és néprajzi tájegységét mutatja be. Szatmár, Rétköz, a Nyírség, a Nyíri Mezőség és Bereg sokszínű és változatos népi építészetének több mint 80 különféle építménye – elsősorban lakóházak, de közösségi- és gazdasági épületek, a paraszti környezet egyéb rendeltetésű objektumai – kaptak itt helyet. Egy soha nem létezett falut formáznak, orsó formájú faluközponttal, benne templom és haragtorony, boltok, kocsma és tűzoltószertár, a végében szárazmalom, magtár, odébb még temető is van. a rég múlt világ építészetébe betekinthettünk. Este búcsúzásul a szálloda előtti zenélő szökőkút fényeibe és játékába gyönyörködhettünk. Eljött a csütörtök reggel, amikor fájó szívvel szálltunk fel buszunkra és indultunk haza tele új élményekkel.

2022. november 3.

Sor került a 2021-es Városi Civil Alap pályázatának záró rendezvényére a Famulus Hotelben. A rendezvényen 50 fő vett részt, akik velünk voltak a szilvásváradi táborban. A délelőtti programon Kóbor Alida vezetésével a fiatalok felelevenítették a tanultakat. A rendezvény szünetében kávé-t és üdítőt kaptak a résztvevők, majd ebéddel zártuk a napot.

2022. november 9.

60 fő tagunk és kísérőik kaptak meghívást a Tópart Pizzéria tulajdonosától egy szuper hangulatú pizzázásra.

2022. december 8. - Mikulás disco

A Szakképzési Centrum és Igazgató Úr engedélyének köszönhetően ismét megrendezhettük programunkat a Pálffy iskolában. Az iskolától kértünk segítőket, akik nagyon ügyesen segítettek a lebonyolításban. A diszkót a szokott módon Tamás Dávid tartotta a fiataloknak. A meghívott városvezetés és támogatóink is eljöttek a rendezvényre. Firtl Mátyás személyesen adta át az intézmények számára szánt ajándékokat, melyeket az ő támogatásából vásárolhattunk meg. A Mikulás csomagokból 600 db készült. A csomagokat a megyétől, Dr. Pető Pétertől kapott támogatásból, és a Motorosok jóvoltából adhattuk át a fiataloknak. Ezen felül a részt vevő fiatalok ásványvizet és péksüteményt kaptak.

2022. december 18.

Részt vettünk Ravazdon a Mindenki Karácsonya rendezvényen, és átvehettük a falu által egyesületünk számára gyűjtött adományokat. Rengeteg hasznos kreatív és készségfejlesztő ajándékot, valamint édességet tudtunk az ünnepek után átadni a nagyobb intézményeknek.

Értelmileg Sérültek és Segítőik
Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete
Székhely: 9023 Győr, Bárczi Gusztáv u. 2.
Iroda: 9024 Győr, Borsos Miklós utca 3.
Telefon: +36 96/824-090
Kisalföld Presztízs Díj 2014